Belgen ontdekken nieuwe dino

07 juni 2012 door Eos-redactie

Beenderen die in 2001 werden ontdekt tijdens een Belgisch-Russische opgraving zijn afkomstig van een niet eerder beschreven dinosauriërsoort.

Belgische paleontologen hebben een nieuwe dinosauriërsoort ontdekt. Het gaat om een hadrosauriër, maar dan zonder kam op de schedel. De dino was een planteneter die leefde op het einde van het Krijttijdperk, zo’n 65 miljoen jaar geleden, net voor het uitsterven van de dinosauriërs.

De beenderen van de dino werden in 2001 ontdekt tijdens een Belgisch-Russische opgraving. Nu blijkt dat het gaat om een nog niet eerder beschreven soort. Belgische paleontologen Pascal Godefroit (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) en Pascaline Lauters (ULB en KBIN), beschreven de nieuwe soort nu als Kundurosaurus nagornyi.


Sinds 1999 werken beide paleontologen mee op de befaamde opgravingssites in Kundur en Blagoveschensk in het Russische Amoergebied. Eerder leidde het onderzoek al tot de beschrijving van verschillende nieuwe soorten hadrosauriërs of ‘eendenbekdinosauriërs’. Eén van de bekendste onder hen, Olorotitan arharensis (“reuzenzwaan van Arhara”), had een schedel met holle hypertrofe kam. Ook de nieuwe soort, Kundurosaurus nagornyi, is een hadrosauriër, maar dan zonder kam op de schedel. Het was een plantenetende dinosauriër die leefde op het einde van het Krijttijdperk, zo’n 65 miljoen jaar geleden, net voor het uitsterven van de dinosauriërs.

Met de geslachtsnaam 'Kundurosaurus' verwijzen de onderzoekers naar de vindplaats (Kundur); de soortaanduiding 'nagornyi' doet eer aan de Russische geoloog Vladimir A. Nagorny, die als eerste de site ontdekte in 1990. De resultaten van het onderzoek, dat in samenwerking met Russisch paleontoloog Yuri Bolotsky werd uitgevoerd, werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.


Pascal Godefroit en team (Foto: KBIN-IRSNB)