CERN zet allereerste webpagina opnieuw online
01 mei 2013 door SSTHet Europese laboratorium voor deeltjesfysica CERN draait de klok precies twintig jaar terug en zet de allereerste webpagina, in al zijn eenvoud, weer online. Maar er ontbreken nog stukken.
Het Europese laboratorium voor deeltjesfysica CERN draait de klok twintig jaar terug. Op 30 april 1993 zetten de Brit Tim Berners Lee en de Belg Robert Cailliau de eerste webpagina met gedecentraliseerde inhoud op het intranet van het lab. Nu staat de pagina, in al zijn eenvoud, weer online. Maar er ontbreken nog stukken.
Ze lopen er niet zo mee te koop, maar de fysici en ingenieurs van CERN, het grote Europese laboratorium voor deeltjesfysica in Genève, zijn er best trots op dat hun intranet twintig jaar geleden de eerste echte webpagina baarde – en het daaruit voortvloeiende world wide web. Dat moet passend worden gevierd, dachten ze bij CERN, en dus staat de allereerste webpagina opnieuw online.
De eerste webpagina was het werk van de Brit Tim Berners-Lee, die vanaf 1990 als software-ingenieur aan het CERN werkte. Berners-Lee bedacht, in opdracht van zijn projectmanager, de Belg Robert Cailliau, een broncode die toeliet een webpagina te ontwikkelen met hyperlinks: tekst waarop je kan ‘doorklikken’. De pagina was bedoeld om het delen van informatie tussen de verschillende onderzoeksprojecten van CERN gemakkelijker te maken, namelijk door de informatie te decentraliseren, één van de latere kernelementen van het www.
In tijden van Web 2.0 lijkt de eerste webpagina allesbehalve gebruiksvriendelijk. Maar dat is slechts schijn, want eigenlijk zette Berners-Lee een wiki-omgeving-avant-la-lettre op, met informatie die voor alle wetenschappers op het CERN relevant kon zijn.
Tegelijk met de geboorte van de eerste webpagina en het www, publiceerde CERN op 30 april 1993 nog een ander historisch document: een verklaring van het bestuur van CERN dat de broncode van de webpagina vrij beschikbaar was, en dat niemand het www ooit kon bezitten. Volgens waarnemers is dit het belangrijkste document in de geschiedenis van het hele internet.
Overigens is het nog geen simpele klus op de volledige oorspronkelijke webpagina van Berners-Lee en Cailliau opnieuw online te zetten. Een groot deel van de informatie waarnaar de pagina linkt, is inmiddels zoek geraakt. CERN heeft al een oproep gedaan (op zijn eigen website, dat spreekt voor zich) gericht aan mensen die nog stukjes van die oude informatie bezitten. De eerste webpagina moet dus een écht museumstuk worden. Alleen jammer dat bits en bytes zo snel vervliegen. (sst)
- De eerste website:
http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html
- Het restauratieproject: