Het Museum kreeg het authentieke fossiele skelet van de Plateosaurus, Ben genaamd, in permanente bruikleen. De dino is vernoemd naar Ben Pabst, de ontdekker van het fossiel, in de Zwitserse stad Frick. Toen de dino in het museum arriveerde in mei 2016, zaten zijn botten nog ingekapseld in de gipsen bescherming, samen met de afzettingslaag van de vindplaats. Dat sediment moet nu voorzichtig verwijderd worden. Dat zal nog tot de zomer duren. De plateosaurus is voor ongeveer 80% compleet.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en zijn Museum is nu op zoek naar 25.000 euro om de dinosaurus aan het publiek te kunnen voorstellen, onder de vorm van een montage van de botten op een op maat gemaakt metalen frame. Daarom lanceert het museum haar eerste crowdfundingcampagne. Wie dat wil, kan bijdragen via https://www.growfunding.be/plateoteam.
De plateosaurus komt uit de Frick-groeve in Zwitserland. De soort kwam ongeveer 210 miljoen jaar geleden voor in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk, de enige landen waar er tot nu toe resten van zijn gevonden. Met zijn meer dan 7 meter lengte was de dino één van de grootste uit het trias (zijn voorlopers werden niet groter dan 1,5 meter). Maar hij was bovenal één van de eerste ‘langnekken’.
Plateosaurus is de best gekende Prosauropoda, de voorlopers van de Sauropoda zoals Diplodocus. Hij had een lange staart en een nek die al relatief uitgestrekt was. Zijn grootte liet hem toe zich met uiteenlopende planten te voeden en waarschijnlijk at hij ongeveer alles waar hij bij kon.
Plateosaurus was vermoedelijk een tweevoeter. Hij kon de handvlakken waarschijnlijk niet naar onder richten (handen alleen in 'klap'-houding) waardoor ze geen steunpunt konden zijn. Met de stevige klauwen kon hij grijpen, graven (om de eieren te begraven bijvoorbeeld) en zich verdedigen.
Voor de fossielen wetenschappelijk worden onderzocht en aan het publiek worden getoond in het Museum, moeten ze volledig worden schoongemaakt. De gipsblokken die in het lab aankomen, worden opengemaakt met een zaag of slijpschijf. De beenderen worden met engelengeduld ontdaan van het omhullende gesteente, waarin ze al miljoenen jaren gevat zaten. Daarvoor gebruikt men pneumatische instrumenten, zoals die bij de tandarts.
Ze worden dan verstevigd met speciale harsen en losgekomen fragmenten worden weer vastgekleefd. Het is een lange en minutieuze taak. Ter illustratie: het vrijmaken en voorbereiden van een voet van de Plateosaurus heeft 1 maand in beslag genomen.
Het skelet zal aan het publiek voorgesteld worden in een "waarschijnlijk levensechte houding". Daarom wordt er een metalen structuur ontworpen die zo discreet mogelijk wordt gehouden en waarop de beenderen van de Plateosaurus worden vastgemaakt.