Dino’s: koud of warm bloed?
28 juni 2012 door Eos-redactieEen nieuwe studie vindt een belangrijke aanwijzing, niet bij de dino’s zelf maar in moderne plantenetende zoogdieren.
Waren dinosaurussen koelbloedig, zoals hedendaagse reptielen, of warmbloedig, zoals zoogdieren? Die vraag houdt paleontologen al vele tientallen jaren bezig. Een nieuwe studie vindt nu een belangrijke aanwijzing, niet bij de dino’s zelf maar in moderne plantenetende zoogdieren.
Recente studies suggereren dat dinosaurussen – net zoals in de populaire dinofilms – heel actief waren, een argument pro warmbloedigheid. Dat argument strookt echter met structuren in opgegraven dinobeenderen, zogenoemde lijnen van vertraagde botgroei (LAG’s), die gelinkt worden aan hedendaagse koelbloedige reptielen en amfibieën.De lijnen wijzen op een verlaagd metabolisme, bijvoorbeeld tijdens een koudere periode.
Spaanse onderzoekers schrijven deze week in Nature dat ook warmbloedige dieren zo’n cyclische botgroei kunnen hebben, en dat de lijnen dus niet bewijzen dat dino’s koelbloedig waren. De onderzoekers bestudeerden meer dan honderd wilde herkauwers uit bijna alle klimaattypes van de wereld. Ook bij deze zoogdieren vonden ze LAG’s. De botgroei vertraagt in het meest ongunstige seizoen, meestal de periode waarin het te droog of te koud is. Botgroei komt daarna snel terug op gang in het natte of warme seizoen. (tn)