Japans interneringskamp in VS wordt uitgekamd

05 augustus 2013 door Eos-redactie

Na de Japanse aanval op Pearl Harbour belandden veel Amerikaanse Japanners in interneringskampen. Het kamp Kooskia in de Rocky Mountains werd recent ontdekt en wordt nu uitgekamd.

Na de Japanse aanval op Pearl Harbour belandden veel Amerikaanse Japanners in interneringskampen. De opgravingen in het recent ontdekte kamp Kooskia in de Rocky Mountains zijn volop aan de gang.

Door de aanval op Pearl Harbour beschouwde de Amerikaanse overheid de Japanse bevolking als staatsgevaarlijk. Ruim 120.000 Japanners die in de VS verbleven, velen zelfs als officieel staatsburger, werden daarom naar interneringskampen gedeporteerd. Die lagen verspreid over het hele land. Het leven was er hard, maar niet zo hard als in de Duitse concentratiekampen.

Er is vrij veel bekend over grote kampen zoals Minidoka, Idaho, dat ongeveer 7.000 geïnterneerden huisvestte. Maar er waren ook kleinere kampen. Zo telde Kooskia (spreek uit [koeskie]) ‘maar’ 260 gevangenen. De site ligt in de Rocky Mountains, ongeveer 600 kilometer ten noorden van Salt Lake City. In 2010 gingen er opgravingen van start onder leiding van professor Stacey Camp, antropologe aan de University of Idaho.

Dwangarbeiders

De site is uniek. Ze is het eerste kamp waar de Amerikaanse overheid geïnterneerden als dwangarbeiders inzette, om mee te bouwen aan de U.S. Route 12. Toch was het er niet zo slecht: veel Japanners in andere kampen gaven zich vrijwillig op om naar Kooskia te verhuizen. Ze konden er een beetje geld verdienen en hadden wat werk om handen, privileges die gevangen in andere kampen niet kenden.

Na de oorlog werd het kamp ontmanteld en kwam het in de vergetelheid. Tot in 2010 dus. De opgravingen hebben intussen al heel wat voorwerpen blootgelegd. Het doel van de archeologen is om het leven van de geïnterneerden zo accuraat mogelijk weer te geven. Zo blijft dat stukje van de Amerikaanse geschiedenis bewaard voor het nageslacht. (eb)