Mogelijk werden ze net als hun baasjes het slachtoffer van infectieziekten uit Europa.
De lang uitgestorven Amerikaanse honden stammen niet af van de wolven die al vóór de aankomst van de mens (circa twaalfduizend jaar geleden) op het Amerikaanse continent leefden, maar van honden die samen met hun baasjes de Beringstraat zijn overgestoken. Dat is een van de conclusies van de genetische analyse die Britse wetenschappers hebben verricht op de resten van een zeventigtal honden gevonden in Noord- en Zuid-Amerika, en in Siberië.
Dat betekent dat de oorspronkelijke bevolking wellicht nooit wolven heeft getemd. Bovendien blijkt uit de analyse dat de oorspronkelijke honden massaal het loodje legden nadat in 1492 de eerste Europeanen voet aan land hadden gezet.
Wat de honden de das omdeed, kunnen de wetenschappers niet precies zeggen. Mogelijk werden ze net als hun baasjes het slachtoffer van infectieziekten uit Europa.
Toch zijn de oorspronkelijke Amerikaanse honden nog niet helemáál uitgestorven. De vorsers hebben immers genetisch materiaal van hen teruggevonden in levende cellen – niet in een dier, maar in een tumor die vaak voorkomt bij honden. De tumor is een seksueel overdraagbare kankervariant die dus klaarblijkelijk ooit in Amerika moet zijn ontstaan.