De bacterie Yersinia pestisis, de veroorzaker van de pest, is naar alle waarschijnlijkheid rond 1340 Europa binnengekomen met vrachten bont via de havens van de Zwarte Zee vanuit Sarai, in wat nu Turkije is.
De pest ging als een lopend vuurtje door heel Europa en maakte tussen 1347 en 1353 vele slachtoffers. Een derde van de bevolking stierf de Zwarte Dood.
DNA fragmenten van skeletten uit archeologische vindplaatsen in Noord en Zuid-Europa zijn in kaart gebracht door de Noorse onderzoekers. Onder meer in het midden Italiaanse Abbadia San Salvatore, het zuid Franse Saint Laurent de la Cabrerisse en in het noorden in het Nederlandse Bergen Op Zoom en het Noorse Oslo. Die werden vergeleken met DNA van reeds eerder gevonden genomen van skeletten uit die tijd in Londen en Barcelona. In totaal zijn 126 bacteriestammen van de pestveroorzaker geanalyseerd. Daaruit concluderen de Noren dat de verspreiding van de pestbacterie mogelijk via de handelsroutes van bont, vol besmette luizen, is gebeurd. De bonthandel van oost naar west verliep langs twee belangrijke routes. De vindplaatsen van de skeletten liggen op dezelfde lijnen.
De resultaten van dit Noors onderzoek staan in het vaktijdschrift PNAS.