Pionier in transplantaties Demichov eeuw geleden geboren

14 juli 2016 door Eos-redactie

Het meest spraakmakende en gecontesteerde experiment van de Sovjetwetenschapper was de transplantatie van een puppykop op de schoft van een herdershond in 1954.

In Rusland werd precies honderd jaar geleden de pionier in orgaantransplantaties Vladimir Petrovitsj Demichov geboren. De Sovjetwetenschapper experimenteerde in de jaren dertig en vijftig met dieren. Het meest spraakmakende en gecontesteerde experiment was de transplantatie van een puppykop op de schoft van een volwassen hond in 1954.

Demichov studeerde eerst aan een ambachtsschool. Daar maakte hij een stalen kopie van een menselijk hart. Later ging hij wetenschappen studeren aan de universiteit van Moskou. In 1937 verving hij het hart van een hond door een kunsthart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij als frontsoldaat. Achteraf ging hij voort met zijn experimenten, de meeste creaturen overleefden niet erg lang.

In de jaren zestig promoveerde Demichov met de monografie Experimentele transplantatie van vitale organen, een werk dat ook in het Westen uitkwam. Zijn collega’s bekeken hem zowel met bewondering als met afgrijzen. Christiaan Barnard, de Zuid-Afrikaanse hartchirurg die de eerste harttransplantatie bij de mens uitvoerde, noemde Demichov zijn hele leven een voorbeeld.

Demichov werd in de jaren zestig ontslagen en zonk weg in een depressie. Kort voor zijn dood in 1998 kreeg hij toch een onderscheiding voor zijn pionierswerk als verdienste voor het land. (fe)