Vogels hadden eerst vier vleugels

15 maart 2013 door Eos-redactie

Sommige primitieve vogels hadden vier vleugels, concluderen Chinese wetenschappers die 11 vogelfossielen van 130 miljoen jaar oud analyseerden.

Sommige primitieve vogels hadden vier vleugels, concluderen Chinese wetenschappers die 11 vogelfossielen van 130 miljoen jaar oud analyseerden. De vogel verloor de veren op zijn achterste poten naarmate hij zich steeds meer op de grond voortbewoog, denken de onderzoekers.

Vogels zijn de huidige nazaten van dino’s, hebben we geleerd. Van vogel-achtige dino’s, zoals Microraptor, weten we dat ze lange, robuuste veren hadden op hun achterste poten. Tot nu toe wisten wetenschappers niet of ook de vroegste vogelsoorten die extra pluimen nog hadden, toen ze honderd miljoen jaar geleden het luchtruim begonnen te veroveren.

Xing Xu van Institute of Geology and Paleontology in Shandong (China) vond nu samen met zijn onderzoeksteam bewijs van veren op de achterpoten bij 11 fossielen van primitieve vogelsoorten, elk 130 miljoen jaar oud. Bij sommige lijken de veren loodrecht op het bot te staan en geschikt om een eindje mee te vliegen, net zoals dat het geval was bij de vogel-dino Archaeopteryx.

Het onderzoek kon wel geen uitsluitsel geven over hoe de vroege vogels die achterste veren gebruikten: om beter door de lucht te glijden, of om te sturen, of beide. In de verdere evolutie tot de moderne vogels zijn die achterste veren steeds kleiner geworden, tot volledig naakte onderpoten, waarmee de dieren beter uit de voeten konden op de grond, denken de Chinese onderzoekers.

Dit onderzoek in Science geeft alvast aan dat poot-veren veel wijdverbreider waren dan altijd gedacht. En dat de viervleugelige, gevederde dino wellicht voortleefde in vroege vogelsoorten, en dus geen doodlopend straatje was in de evolutie. (rvb)



Evolutie van de veren op achterpoten in primitieve vogelsoorten.