Genetisch genealoog Maarten Larmuseau en zijn collega’s (KU Leuven) doen onderzoek naar de genetische variatie van de Truiense bevolking over de eeuwen heen. Wat leren we daaruit over onszelf en onze verre voorouders?
In 2019 werkte een team van archeologen het hele jaar aan de opgravingen van de Groenmarkt in hartje Sint-Truiden. Van de 9de tot de 17de eeuw deed deze plaats dienst als laatste rustplaats voor leden van de Onze-Lieve-Vrouwe parochie. Dat is ruim voor de stad in de twaalfde eeuw de naam Sarchinium meer en meer ging inruilen voor de naam van de stichter van de stad, de heilige Trudo.
Onder grote belangstelling van de Truiense bevolking groeven de archeologen in totaal meer dan 3000 skeletten op. Vooraleer deze skeletten gewassen en definitief opgeborgen zouden worden, verzamelden we tanden van zo’n 400 individuen voor uitgebreid genetisch onderzoek in ons oudDNA laboratorium aan de KU Leuven.
Ondertussen lopen de resultaten van het oudDNA onderzoek aan grote snelheid binnen. In 2024 beëindigen we ons onderzoek naar de genetische variatie van de Truiense bevolking over de eeuwen heen, alsook naar de ziektekiemen waarmee ze tijdens hun leven te maken hebben gehad. Ook benieuwd naar wat het ons zal leren over de stedelijke bevolking in de Middeleeuwen maar ook over onszelf en onze verre voorouders? Stay tuned!