Onderzoek van stambomen langs moederlijke lijn biedt nieuwe inzichten bieden in biologische verwantschap en genetische genealogie.
In 2020 onderzochten meer dan 7800 Vlamingen hun moederlijn via archieven in ons citizen science project MamaMito. Op 16 november 2024 nodigden we deze enthousiaste burgerwetenschappers uit aan de KU Leuven om al in avant-première de resultaten van het project te ontdekken. In 2025 publiceren we uitgebreid deze bevindingen, waarmee hun inspanningen niet alleen ons begrip van vrouwelijke genealogie verdiepen, maar ook nieuwe inzichten bieden in biologische verwantschap en genetische genealogie.
Uit de ingestuurde stambomen die vier eeuwen overspannen, blijkt dat Vlaamse moeders na hun huwelijk veel verder migreerden dan vaders, die dichter bij hun geboorteplaats bleven. Door vervolgens geselecteerde moederlijnen te koppelen aan mitochondriaal DNA - dat uitsluitend via moeder wordt doorgegeven - brengen we voor het eerst de diversiteit van het volledige mitochondriaal DNA in Vlaanderen in kaart. Dit levert toepassingen op in archeologie en forensisch onderzoek, zoals dit reeds gebeurde bij het oudDNA van Merovingische skeletten in Koksijde.
Opvallend is dat elke mismatch in mitochondriaal DNA tussen vermeende verwanten in directe moederlijke lijn, te herleiden is tot een - goed verborgen - genealogische vergissing, maar nooit tot een discrepantie tussen biologische en papieren moeders. Stay tuned voor alle inzichten uit MamaMito in het nieuwe jaar!