Gezondheid
Negen feiten en fabels over zon en gezondheid
Straks languit in de zon op het strand. Of toch maar niet? Negen stellingen over zon en gezondheid, de ene al wat juister dan de andere.
Kan voedingssupplement astma voorkomen?
Een vroege blootstelling aan antibiotica kan op lange termijn leiden tot een hogere vatbaarheid voor astma. Onderzoekers ontdekten waarom, waardoor ze wellicht de ontwikkeling van astma kunnen voorkomen.
Zonnecrème smeren is niet kankerverwekkend
Volgens influencers op sociale mediaplatformen, waaronder Instagram en TikTok, zijn zonnecrèmes kankerverwekkend en blokkeren ze de productie van vitamine D in de huid. Onder andere de Spaanse topvoetballer Marcos Llorente raadt het gebruik van zonnecrème af. Dat klopt niet.
Wat als tanden zichzelf konden genezen?
Wereldwijd loopt één op de vier kinderen tijdens het opgroeien een ernstig letsel aan het gebit op. Wat als zo'n beschadigde tand zichzelf zou kunnen genezen? Dat is waar Una Ivkovic (KU Leuven - FWO) haar tanden in zet. Zij werkt aan een hydrogel die stamcellen naar de wonde leidt om nieuw tandweefsel aan te maken en de beschadigde tand te herstellen.
Je tampon bevat mogelijk metalen: ‘Er is meer transparantie nodig over het productieproces’
Tampons kunnen metalen bevatten, blijkt uit recent onderzoek. Of die ook in de bloedsomloop en de rest van het lichaam terecht kunnen komen, is nog niet duidelijk.
Dit hormoon kan helpen tegen botontkalking
Een nieuw ontdekt hormoon dat de botten van vrouwen die borstvoeding geven sterk houdt, kan helpen bij het genezen van botbreuken en bij de behandeling van osteoporose.
Ongepland zwanger door Ozempic? Dit zegt de wetenschap
Populaire afslankmedicijnen zoals Ozempic zouden hebben geleid tot onverklaarbare zwangerschappen. Wetenschappers vinden het aannemelijk, maar er is meer onderzoek nodig.
Lichaamsbeweging voorkomt zenuwschade tijdens chemotherapie
Heel wat behandelingen tegen kanker vallen niet alleen de tumor maar ook de zenuwen aan. Specifieke lichaamsbeweging kan dat voorkomen.
Ziektes behandelen met fotoporatie: ‘Je wilt iets in de cel brengen, maar die tegelijkertijd zo gezond mogelijk achterlaten’
Fotoporatie is een nieuwe en veilige methode om moleculen van buitenaf in cellen te plaatsen, met als doel die genetisch te wijzigen. Zo kunnen bijvoorbeeld immuuncellen, eens teruggebracht in de patiënt, beter ziektes zoals kanker bestrijden. Eos sprak met professor Kevin Braeckmans, hoofd van de onderzoeksgroep biofotonica aan de Universiteit Gent en bedenker van het innovatieve proces.
Nooit meer pijn na een polsbreuk? Het kan met dit implantaat
Wetenschappers van Maastricht UMC+ ontwikkelden een gepersonaliseerd implantaat tegen chronische pijn na een polsbreuk.
Dokters sturen vrouwen vaker zonder diagnose naar huis (maar dat is niet hun fout)
Vrouwen moeten gemiddeld vier maanden langer wachten op een correcte diagnose van onder andere migraine, autisme en zelfs kanker. De artsen valt eigenlijk niets te verwijten. Zij baseren zich op de beschikbare kennis, en daar wringt het schoentje.
Zeven vragen en antwoorden over hormoontherapie
Kun je best hormonen nemen tijdens de overgang, of blijf je daar maar beter ver weg van? Alle risico’s en voordelen op een rijtje.
Glucose: dubbelzijdig zwaard in de strijd tegen malaria
Malariapatiënten lijden vaak onder een levensbedreigend suikertekort in het bloed. Lang namen wetenschappers aan dat de malariaparasiet hiervoor verantwoordelijk was. Wij toonden aan dat het probleem ligt bij een energieverslindend immuunsysteem. Dat inzicht heeft gevolgen voor de behandeling.
AI spoort kanker vroegtijdig op
Binnenkort kunnen artsen artificiële intelligentie inzetten om kanker in een vroeg stadium op te sporen bij hun patiënten, waardoor ze hen ook sneller kunnen behandelen.
Een eng of nieuw virus in het nieuws? Dit zijn de vragen die je moet stellen
Vogelgriep haalt geregeld het nieuws. Zo gaat het virus momenteel rond bij koeien in de VS en stierf er onlangs een Mexicaanse man aan het virus. Wanneer zijn die berichten zorgelijk? Op deze punten moet je letten bij 'virusnieuws'.
Hoe de duikrespons zuurstof voor de hersenen bewaart
Als we ons hoofd onder water steken en stoppen met ademen, trekt het bloed naar het midden van ons lichaam en gaat ons hart trager slaan. De duikrespons moet onze hersenen vrijwaren van zuurstoftekort. Inspanningsfysioloog Jan Bourgois onderzoekt het fenomeen al jaren.
Ook in de sportwereld is er niet genoeg onderzoek naar vrouwen
In de sportwereld wordt er nog altijd minder onderzoek gevoerd naar vrouwen dan naar mannen. Tijd voor meer studies naar de invloed van de menstruatie in topsport.
Malariamiddel heeft mogelijk gunstig effect op PCOS
Heb je PCOS? Momenteel krijg je dan vaak anticonceptie voorgeschreven om de symptomen te verminderen. Malariamedicatie kan mogelijk als alternatief dienen.