Gezondheid
Vervuilde lucht, slechtere longen
Een uitgebreid Europees onderzoek heeft vastgesteld dat er een onmiskenbare link bestaat tussen luchtvervuiling en longaandoeningen.
Ebolavaccin biedt langdurige immuniteit
Vaccinatietests op apen doen het beste hopen voor een ebolavaccin voor mensen.
Voor al uw mirakels: het microbioom
Het onderzoek naar ons microbioom – de complexe gemeenschap bacteriën die in en op ons lichaam leeft – kan een gezonde dosis scepticisme gebruiken.
Vitamine G
Nieuw onderzoek stelt dat mensen beter presteren in een bureau met veel groen. De wetenschap weet al langer dat natuur bijdraagt aan een goede gezondheid.
Plant op het werk maakt je productief
Groen op kantoor maakt ons gelukkiger en productiever. Dat gaat in tegen de trend van spartaanse werkruimtes.
Britse ebolapatiënt aan de betere hand
De met ebola besmette Britse hulpverlener William Pooley herstelt goed van het virus. Hij is behandeld met het experimentele medicijn ZMapp.
Experimenteel medicijn geneest apen van ebola
De experimentele therapie moet nog bij mensen op veiligheid worden getest, maar deze resultaten tonen aan dat ZMapp een veelbelovende optie is voor de behandeling van ebola.
Ebola verpreidde zich via een begrafenis
Een internationaal onderzoeksteam onderzocht de afkomst, genetische veranderingen en overdracht van het ebolavirus dat momenteel woekert in West-Afrika.
Hoe veilig is e-roken?
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bepleit in een nieuw rapport strengere regels voor de elektronische sigaret. Wat is er ongezond aan het roken zonder rook?
Japan biedt experimenteel ebolamedicijn aan
Japan heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een experimenteel medicijn aangeboden dat misschien helpt tegen het ebolavirus.
Botox tegen kanker
Nog meer opmerkelijk kankeronderzoek: wetenschappers hebben aangetoond dat botox, die normaal wordt gebruikt om rimpeltjes recht te trekken, ook de groei van kankers kan onderdrukken.
Kanker bestrijden met bacteriën
Bodembacteriën die ons normaal ziek zouden maken, kunnen we inzetten om tumoren te bestrijden. De bacteriën eten kankercellen letterlijk weg.
‘We weten nog veel te weinig over borsten’
Zo gefascineerd als we zijn door borsten, zo weinig weten we over dit tweekoppig staaltje evolutionaire spitstechnologie. Toch worden ze groter, ontwikkelen ze sneller en blijken ze een haard van giftige stoffen. Het boek Breasts brengt alle wetenschappelijke kennis over dit fabelachtige orgaan samen.
Nieuw mechanisme ontdekt achter de vorming van kanker
Onderzoekers van de KU Leuven en Harvard University ontdekten een nieuw mechanisme dat belangrijk is bij het ontstaan van kanker.
Tijd voor nieuwe pijnstillers
De huidige pijnstillers werken niet bij iedereen. Of ze hebben ernstige bijwerkingen. DNA-onderzoek en hersenscans kunnen voor effectievere middelen zorgen.
WHO: 'Aanbieden ebola-'medicijn' is ethisch'
Het aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.
Malariamiddel tegen kanker
Het malariageneesmiddel chloroquine zorgt ervoor dat kankercellen minder groeien, dat ze minder uitzaaien en dat ze beter op chemotherapie reageren.
'Gele schorten en mondmaskers volstaan niet tegen ebola'
Alleen mondmaskertjes en gele beschermkledij volstaan niet tegen het ebolavirus, als je geen clue hebt van wat je patiënten onder ziek zijn verstaan, en hoe ze behandeld willen worden. Dat meent Afrikakenner Stefaan Anrys.