Gezondheid
Succes van IVF kan verdubbelen
Door de volledige genetische code van bevruchte eicelletjes in kaart te brengen, kan het succes van IVF stijgen van 30 procent naar 60 en meer.
Verouderingsproces teruggedraaid bij muizen
Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe oorzaak van ouder worden ontdekt en het verouderingsproces bij muizen weten om te keren. Of het ook bij mensen zou werken, moet nog blijken.
Ontstaan alzheimer in beeld
Studie onthult drie fundamentele eigenschappen van de ziekte van Alzheimer: waar de aandoening begint, waarom, en hoe ze zich verder verspreidt.
Homo sedentaris
We bewegen te weinig. Een uurtje sport per dag is dan wel goed voor de gezondheid, het zet weinig zoden aan de dijk wanneer we de overige 23 uur in de zetel hangen. De oplossing? Minder zitten.
Eos-redacteur Els Verweire genomineerd voor Europese persprijs
Els Verweire werd geselecteerd voor haar artikel 'Jong, fit, gezond en … dement', over dementie op jonge leeftijd. Lees het artikel.
Caroline Eykens wint Eos-prijs 2013 voor beste scriptie
Eykens deed veelbelovend onderzoek naar de spierziekte ALS, en goot haar complexe studie in een vlot journalistiek artikel.
Eierstok overleeft diepvriezer
Menselijke eierstokken kunnen veilig worden ingevroren en ontdooid.
Stagiair-artsen moeten soms de klok rond werken
Studenten werken vaak meer dan wettelijk mag. Enkele ziekenhuizen geven toe dat ze inderdaad de wet overtreden.
Kruiden bij angst en depressie
Steeds vaker grijpen mensen naar plantaardige preparaten in plaats van klassieke geneesmiddelen. Toch is het vaak niet wetenschappelijk bewezen dat kruidenmiddeltjes helpen bij de behandeling van psychische aandoeningen.
Taaislijmziekte genetisch gerepareerd in lab
Minidarmen opgekweekt uit darmstamcellen van patiënten met taaislijmziekte werden in het laboratorium genetisch gerepareerd.
Verstoorde hersenverbindingen oorzaak dyslexie
Bij dyslexie loopt niets verkeerd met de opslag van informatie, maar wel met de verwerking ervan, blijkt uit een onderzoek van KU Leuven.
Rubber behoedt implantaten voor bacteriën
Een slimme coating beschermt prothesen en implantaten tegen bacteriële infecties.
Mannenpil stap dichterbij
Nieuw experiment houdt muizenzaadcellen op hun plaats.
Onverwachte inwendige letsels door vuurwerk
Illegaal vuurwerk wordt steeds zwaarder en de ongelukken ermee steeds ernstiger. Gewoonlijk is het letsel goed zichtbaar, maar heftige explosies kunnen ook tot een onverwacht inwendig letsel leiden.
Ook medicijnen bron van (te veel) zout?
Medicijnen zijn een (te grote) bron van natrium, waarschuwen Britse wetenschappers.
Een hoge cholesterol vergroot het risico op borstkanker
Een bijproduct van cholesterol versterkt net als het hormoon oestrogeen de groei en verspreiding van bepaalde types van borstkanker.
Dieet beschermt muis tegen alzheimer
Gezonde vetten, vitaminen en antioxidanten herstellen hersencellen.
De (on)zin van alternatieve geneeswijzen
Houden we de reguliere geneeskunde en alternatieve geneeskunde best strikt gescheiden? Eos-redacteur Reinout Verbeke sprak met farmacoloog Norbert Fraeyman en homeopaat Hilde Vanthuyne.