Gezondheid
Geld voor uw bloed
Een vergoeding voor bloeddonoren, zal het aantal broodnodige donaties doen toenemen, zonder gevaar op “minderwaardig” bloed, besluiten Amerikaanse economen. Ze willen daarom af van het altruïstische karakter van bloed geven.
Nieuwe vogelgriep minder besmettelijk dan Mexicaanse griep
Het H7N9 virus heeft het potentieel om erg besmettelijk te zijn onder zoogdieren, wijst een voornamelijk Chinese studie uit. Toch moeten we ons voorlopig nog geen zorgen maken, aangezien het virus de stap naar overdracht tussen mensen nog niet heeft gezet.
Schuldige voor jeuk geïdentificeerd
Amerikaanse onderzoekers hebben een molecule ontdekt die verantwoordelijk is voor vervelend gekriebel.
Nieuw SARS-virus heet MERS
Het nieuwe coronavirus dat tot dusverre de helft van de patiënten het leven heeft gekost, heet officieel Middle East Respiratory Virus (MERS). Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag bepaald.
Een spalk uit de 3D-printer
Een op maat gemaakte spalk uit biomateriaal verlost een peuter van een levensbedreigende aandoening.
Uw voeten, een schimmelparadijs
Wetenschappers brengen diversiteit aan schimmels op ons lichaam in kaart.
Hoe tandpasta onze smaak om zeep helpt
Tandpasta zorgt voor een frisse mond, sinaasappelsap smaakt heerlijk, maar genieten van het ene na het andere zit er niet in. Hoe komt dat?
Slechtziende ouderen hebben vaak gendefect
Slechtziendheid bij ouderen wordt vaak veroorzaakt door een erfelijk defect in het afweersysteem.
Menselijke labratten
Der Spiegel bracht deze week aan het licht dat ruim vijftigduizend inwoners van de voormalige DDR zonder dat ze het wisten proefkonijnen van westerse farmaceutische bedrijven waren. Dit Duitse geval is lang niet het enige in de geschiedenis van het klinisch onderzoek.
Malariaparasiet verandert mug
Vrouwelijke muggen die geïnfecteerd zijn met de malariaparasiet worden veel meer aangetrokken door menselijke geurtjes dan hun niet-geïnfecteerde zusjes.
Saudi-Arabië meldt nieuwe besmettingen coronavirus
Het in september vorig jaar ontdekte, nieuw type coronavirus coronavirus (nCoV) is voor zover bekend 18 mensen fataal geworden
Stof herstelt geheugen van alzheimermuizen
Een veelbelovend kandidaat-geneesmiddel herstelt het geheugen van oude muizen met alzheimersymptomen.
Nieuw coronavirus gaat mogelijk van mens tot mens
Het nieuwe mogelijk dodelijke coronavirus dat in het Midden-Oosten is opgedoken, lijkt eenvoudig van mens op mens over te gaan. Al is wellicht langdurig contact nodig.
Christian de Duve stapt uit het leven
De Belgische wetenschapper ontving in 1974 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor de identificatie van twee celorganellen, het lysosoom en het peroxisoom.
Weeskinderen van de geneeskunde
Wie één van de naar schatting 7.000 zeldzame ziekten heeft, heeft dubbel pech. Doordat de ziekte zo weinig voorkomt, wordt de diagnose vaak pas na ettelijke jaren juist gesteld, zijn de weinige geneesmiddelen ontzettend duur, en verloopt de terugbetaling ervan moeizaam.
Roken slechter voor vrouwen
Passief roken verlaagt goede cholesterol van tienermeisjes meer dan van tienerjongens. En rokende vrouwen lopen een hoger risico op darmkanker dan rokende mannen.
Zorgen over resistente malariaparasiet
In Cambodja zijn inmiddels drie varianten van de parasiet ontdekt die bestand zijn tegen het veelgebruikte middel artemisinine
Balans tien jaar medicinale cannabis
Tien jaar nadat medicinale cannabis in Nederland voor het eerst mocht worden voorgeschreven, is de verspreiding en consumptie ervan in kaart gebracht.