Baby’s in de baarmoeder reageren op de smaken van het voedsel dat hun moeder net heeft gegeten.
Beeld: Deze foetus lust duidelijk geen pap van het boerenkoolpoeder dat zijn moeder innam. Credit: Durham University
Een foetus in de baarmoeder vertoont een grimas als hij het eten niet lekker vindt. Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de Britse Durham University.
De onderzoekers voerden een experiment uit bij honderd zwangere vrouwen. De proefpersonen slikten eerst capsules met 400 milligram wortel- of boerenkoolpoeder. Vervolgens werd een 4D-echo gemaakt van de baby’s. Op de scans bleken de foetussen vaker te ‘lachen’ als hun moeder net wortels had gegeten, en vaker te ‘huilen’ als ze net boerenkool had gegeten.
Volgens hoofdonderzoeker Beyza Ustun hadden eerdere studies al gesuggereerd dat baby’s kunnen proeven en ruiken in de baarmoeder. Mogelijk komt dat doordat ze vruchtwater inademen en inslikken. Maar die eerdere studies waren gebaseerd op resultaten van na de geboorte. Deze nieuwe studie legt voor het eerst de reacties vast vóór de geboorte.
De onderzoekers hopen dat de bevindingen inzicht geven in de ontwikkeling van smaak- en reukreceptoren. Ze denken dat herhaalde blootstelling aan bepaalde smaken voor de geboorte latere voorkeuren kan beïnvloeden. Om dat effect na te gaan, monitoren ze dezelfde baby’s uit de eerste studie, die intussen zijn geboren.
Bron: Durham University, VK