Captain, maar geen leider
24 januari 2013 door Eos-redactieIn bijna de helft van de Vlaamse sportteams wordt de kapitein niet gezien als de leider van de ploeg. Mede daardoor laten de sportieve prestaties vaak te wensen over.
In bijna de helft van de Vlaamse sportteams wordt de kapitein niet gezien als de leider van de ploeg. Mede daardoor laten de sportieve prestaties vaak te wensen over.
Goede leiders zijn cruciaal voor een sportteam, zowel op het veld als daarnaast. Als een ploeg een aantal wedstrijden op rij verliest, wijst men vaak naar ‘de leider’: niet alleen naar de coach, maar ook naar de captain van de ploeg. Kijk maar naar voetbalploegen als AA Gent, dat zijn mindere prestaties toeschrijft aan een gebrek aan leidersfiguren binnen het team.
Katrien Fransen, bewegingswetenschapper aan de KU Leuven, onderzocht leiderschap bij 4.451 spelers en coaches in verschillende teamsporten in Vlaanderen, waaronder voetbal. In 98% van de teams nemen meerdere spelers de leiding op en naast het veld – de captain is dus niet dé leidersfiguur. Sterker: in 44% van de teams wordt de aanvoerder niet eens gezien als leider op het veld of naast het veld. Andere spelers blijken de échte leiders in het team. De enige eigenschap waarin de captain ‘uitblinkt’ is zijn ervaring: vaak gaat het om de oude rot van het team.
Uit de resultaten van Fransens onderzoek blijkt dat leidinggevende kwaliteiten lang niet altijd primeren bij de keuze van de kapitein. Andere criteria, zoals aantal clubjaren, lijken minstens even doorslaggevend. Verder blijkt het uitreiken of afnemen van een aanvoerdersband geen privilege van coach of spelers. Het bestuur heeft in 29% van de onderzochte teams medezeggenschap. Zelfs de supporters oefenden in 15% van de teams invloed uit.
Nochtans is het van cruciaal belang om de echte leiders in het team de aanvoerdersband te geven – mensen zoals Vincent Kompany, die hun team kunnen motiveren en vertrouwen geven. Een sterk leiderschap zorgt immers voor een beter functionerend team en betere prestaties.
Het uitgebreide artikel leest u deze maand in Eos magazine. Bekijk hier de volledige inhoud.