De 5-secondenregel is onzin

05 januari 2017 door J

Hoe kort de aanraaktijd ook is, voedsel neemt bacteriën van de vloer over. Maar dat is zelden erg.

De wijdverspreide regel dat je voedsel dat op de vloer viel toch mag opeten als je het binnen de vijf seconden opraapt, is een mythe. Hoe kort de aanraaktijd ook is, voedsel dat de vloer raakt neemt bacteriën van de vloer over. Hoe langer het eten op de vloer blijft liggen, hoe meer bacteriën het verzamelt, maar zelfs als je het direct opraapt is het eten besmet.

In 2004 won een studente uit Chicago de Ig Nobelprijs voor de Volksgezondheid. De Ig Nobelprijs is een parodie op de Nobelprijs die wordt uitgereikt aan ongewoon of banaal onderzoek. Ze won de prijs voor haar experiment waarbij ze voedsel op de vloer liet vallen in de universiteit van Illinois. Bij haar eerste poging waren er niet genoeg bacteriën op de vloer aanwezig om een goede test te doen, dus moest ze bacteriën kweken op de vloer om haar experiment uit te voeren. De resultaten ontkrachtten de vijf-secondenregel en bewezen dat de vloer van de universiteit verbazend proper was.

De meeste personen hebben geen professionele schoonmakers die hun huis elke nacht schoonmaken. Deze resultaten zijn niet overal geldig. De testvloer was ook van tegels gemaakt, en het oppervlaktemateriaal beïnvloedt de bacteriën die erop liggen. Een studie van toiletten in Texas toont aan dat bacteriën moeilijker groeien op metaal dan op plastic. Andere voorwaarden waren ook belangrijk, vooral de vochtigheid van het oppervlak.

Een doemsekte die het einde van de wereld wilde veroorzaken probeerde in Oregon via deurklinken salmonella te verspreiden. Haar poging mislukte, hoewel ze uiteindelijk een beetje succesvol waren toen ze een saladebuffet besmetten. Het droge, gladde oppervlak van de deurklinken belemmerde gelukkig (of helaas, voor de sekte) de groei van de bacteriën.

De vraag blijft: maakt het uit? Uit onderzoek blijkt dat er overal bacteriën zijn. Het feit dat voedsel bacteriën van de vloer overneemt is misschien irrelevant, omdat het meeste voedsel al bacteriën bevat. Een experiment toont aan dat voedsel bedekt is met verschillende soorten bacteriën. Je eten wassen maakt meestal niet uit. De bacteriën, die je ziek kunnen maken, zijn aanwezig, of je je eten nu wast of niet.

Het enige dat je kan doen is schadelijke bacteriën beperken. Hou je vloeren proper, en ontsmet de oppervlakte als je een rauwe kip laat vallen. Hou je vloeren ook droog. Vergeet niet dat er weinig gedocumenteerde gevallen zijn van personen die ziek werden van gevallen voedsel. Probeer anders toch niet van de vloer te eten? Het blijft tenslotte de vloer.