De (on)zin van alternatieve geneeswijzen
22 november 2013 door Eos-redactieHouden we de reguliere geneeskunde en alternatieve geneeskunde best strikt gescheiden? Eos-redacteur Reinout Verbeke sprak met farmacoloog Norbert Fraeyman en homeopaat Hilde Vanthuyne.
Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie, chiropraxie en acupunctuur. Wat zijn de wetenschappelijke bewijzen dat ze werken? Hoe sterk speelt het placebo-effect? Zijn er risico's? Houden we de reguliere geneeskunde en alternatieve geneeskunde best strikt gescheiden of kan een integrale geneeskunde tot een betere gezondheidszorg leiden? Op 4 november hadden we in onze Grijze Cellen-reeks in Handelsbeurs Gent farmacoloog Norbert Fraeyman en homeopaat Hilde Vanthuyne te gast.
De lezing van Norbert Fraeyman, hoogleraar farmacologie aan de Universiteit Gent en auteur van het boek Kritische reflecties over alternatieve geneeswijzen.
De lezing van Hilde Vanthuyne, pedagoog en homeopaat.
Wie zijn de gebruikers van alternatieve geneeswijzen?
Wat trekt mensen aan in bijvoorbeeld homeopathie, en wat is het profiel van de gebruiker?
Nieuwe wetgeving
Homeopathie beoefenen zal in de toekomst alleen kunnen door artsen, tandartsen en vroedvrouwen, en dat enkel als aanvulling op hun zorgberoep. Elke homeopaat zal ook over een diploma homeopathie van universitair of hoger onderwijs moeten beschikken, wat neerkomt op minstens 600 uur theorie en 200 uur stage. Dat zegt een koninklijk besluit dat de ministerraad afgelopen zomer heeft goedgekeurd. Er zijn wel een aantal overgangsmaatregelen voorzien voor wie de praktijk nu uitoefent, maar geen arts, tandarts of vroedvrouw is.
Opleiding
Homeopathische opleidingen zijn privé-initiatieven. Volgens de nieuwe wetgeving moeten universiteiten of hogescholen de opleiding geven. Maar zullen zijn dat doen? Zijn zij te overhalen om ook andere opleidingen in alternatieve geneeswijzen te geven?
Kan je alternatieve geneeswijzen testen?
Er is in de wetenschappelijke literatuur weinig tot geen bewijs dat alternatieve geneeswijzen werken. Omdat het niet meer is dan een placebo-effect, zeggen sceptici. Omdat het een ander ‘paradigma’ is, dat door de klassieke medische wetenschap niet getest kàn worden, repliceren beoefenaars van alternatieve geneeswijzen.
In samenwerking met deBuren, FWO en Concertzaal Handelsbeurs