‘Is de studie die u zopas hebt gepubliceerd een grap?’ Het is een vraag die Eos-redacteur Dieter De Cleene nog niet eerder aan een wetenschapper had gesteld. Een studie naar de link tussen groenteconsumptie en overlijdens ten gevolge van covid-19 bracht daar verandering in.
Een team van voornamelijk Franse, Spaanse en Portugese wetenschappers legde de sterftecijfers in verschillende Europese landen naast data over de groenteconsumptie. Het aantal coronasterftes varieert sterk tussen landen onderling, en volgens de onderzoekers kunnen verschillende voedingspatronen daar voor iets tussen zitten. Hun aandacht ging vooral naar de inname van antioxidanten, die rijkelijk in groenten aanwezig zijn.
Wat bleek? In landen waar mensen meer kool en komkommer eten, ligt de sterfte aan covid-19 lager. Een hogere slaconsumptie is dan weer gelinkt met een hoger sterfterisico. Courgettes, spinazie en tomaten leverden geen statistisch significant verband op.
Zit je dit hoofdschuddend dan wel schuddebuikend te lezen? Je bent niet de enige. De studie verscheen op de pre-printsite MedRxiv, en heeft de toets van peerreview nog niet doorstaan. Als ze al iets aantoont, dan wel dat er tussen al het inderhaast gepubliceerde corona-onderzoek nogal wat rotte appels zitten, om wat in de sfeer te blijven.
Misschien wilden de onderzoekers de gebrekkige kwaliteit van corona-pre-prints aan de kaak stellen
Op Twitter was een vaak gehoorde reactie onder collega-wetenschappers dan ook: dit moet een grap zijn. Misschien wilden de onderzoekers de gebrekkige kwaliteit van corona-pre-prints aan de kaak stellen. Misschien wilden ze met deze karikatuur de draak steken met epidemiologisch onderzoek dat in het wilde weg naar verbanden zoekt tussen eender wat.
Helaas antioxidantrijke pindakaas. ‘Ik ben een gerespecteerd wetenschapper en ik zou NOOIT een grap maken over covid-19’, was het antwoord van één van de hoofdonderzoekers op mijn vraag. ‘Ik heb eerder al gepubliceerd over het belang van gefermenteerde groenten bij covid-19.’
Toch blijf ik hopen dat de onderzoekers over enkele weken alsnog zullen toegeven dat ze ons met deze van de fermentatiepot gerukte studie alleen maar een peer wilden stoven.