Een klein, draadloos implantaatje in bloedvaten – ongeveer zo groot als een rijstkorrel – kan chronische pijn tegengaan en een alternatief worden voor pijnstillers.
Het apparaatje kan worden geplaatst met behulp van een katheter en kan vanuit de bloedvaten de zenuwen beïnvloeden. Deze resultaten zijn onlangs aangetoond in een diermodel en gepubliceerd in het tijdschrift Nature Biomedical Engineering.
Neuropatische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd, is een aandoening die verantwoordelijk is voor bijna 40 procent van de chronische pijnpatiënten. Meestal gaat het om pijn als gevolg van een beschadiging in het zenuwstelsel, waardoor pijnprikkels ontstaan die geen functie hebben. Hoewel de aandoening moeilijk te behandelen is, heeft eerder onderzoek aangetoond dat elektrische stimulatie een effectieve behandeling kan zijn voor het verminderen van pijn wanneer artsen zich richten op het ruggenmerg en de dorsale wortelganglia, een bundel zenuwen die sensorische informatie naar het ruggenmerg transporteren. Deze methode is alleen erg invasief, waardoor minder ingrijpende alternatieven meer dan welkom zijn.
In plaats van pijnstillers
Een team uit Houston heeft een draadloos implantaatje ontwikkeld dat klein genoeg is om via een stent, een klein, ontplooibaar buisje, in de bloedvaten te worden geplaatst die grenzen aan specifieke gebieden van het centrale en perifere zenuwstelsel. Deze methode zou ingezet kunnen worden voor pijnmanagement in plaats van (verslavende) pijnstillers. Implantatie van het apparaat direct bovenop de heupzenuw bij ratten en in de buurt van een dijbeenslagader bij varkens maakte draadloze stimulatie van de heup- en dijbeenzenuwen van de dieren mogelijk. Met deze nieuwe vorm van technologie zeggen de onderzoekers dat ze een manier hebben gevonden om minimaal invasieve bio-elektronische therapie uit te voeren.
Afbeelding: Overzicht van de draadloze zenuwstimulator.
In dit experiment wordt het apparaatje geïmplanteerd in een bloedvat diep in het weefsel en draadloos aangedreven via een magnetische spoel in een varken. De stimulatiedraad van het implantaat wordt in het vat ingebracht om zenuwen te stimuleren die dichtbij het vat liggen.
Hoogleraar zenuwchirurgie Martijn Malessy (Leids Universitair Medisch Centrum): ‘Het artikel beschrijft een technologie waarvan nog moet worden bewezen of het ook daadwerkelijk werkt in mensen. Naast de in het artikel beschreven haken en ogen zal het positioneren van het apparaatje via de bloedvaten in de praktijk niet gemakkelijk zijn. Lang niet alle zenuwen hebben vlakbij een bloedvat lopen dat via het bloedvatenstelsel te benaderen is. Verder is het ook niet eenvoudig om te bepalen welke zenuw gestimuleerd zou moeten worden en op welke plaats. Dit onderzoek is zeker een stap in de goede richting, maar er moet nog zeer veel gebeuren wil deze technologie bruikbaar worden in bijvoorbeeld pijnbestrijding bij mensen.’