Ook binnenshuis worden we blootgesteld aan fijnstof en andere schadelijke deeltjes. Experts waarschuwen voor de gezondheidseffecten van fijnstof in huis.
Niet alleen buiten worden we blootgesteld aan luchtvervuiling. In veel keukens veroorzaken opspattend vet en aanbakkend eten een dagelijkse fijnstofpiek. Vooral op gas koken zou ongezond zijn. Kinderen die opgroeien in een woning met een gasfornuis lopen 20 procent meer risico op longklachten dan kinderen die opgroeien in een woning waar elektrisch wordt gekookt.
Ook in huishoudens zonder gasfornuis is luchtverontreiniging een issue. ‘De voornaamste bronnen van luchtvervuiling binnenshuis zijn de verbrandingsprocessen’, zegt Tim Nawrot, expert milieu en gezondheid (UHasselt en KU Leuven). ‘Bakken en braden veroorzaken veel verontreiniging. Maar ook kaarsen, kachels en open haarden leiden tot een hoge uitstoot van fijnstof en roet.’
De grenswaarde die de Wereldgezondheidsorganisatie sinds september voor fijnstof hanteert is 5 microgram per kubieke meter. ‘Als je onze woningen daaraan toetst, voldoet 98 procent er niet aan’, zegt Piet Jacobs, luchtkwaliteitsonderzoeker bij de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO). ‘Gemiddeld komt 60 procent van het fijnstof van buiten en wordt de rest in de woning zelf veroorzaakt.’
Om de emissie van fijnstof in huis tot een minimum te beperken moet je in de eerste plaats regelmatig ventileren. ‘Er bestaat nog altijd geen betere methode om te verhinderen dat schadelijke deeltjes in de lucht blijven hangen’, zegt Nawrot. Verder risico’s reduceren kan door zoveel mogelijk verbrandingsprocessen te vermijden. ‘Kook elektrisch in plaats van op gas, en vervang kaarsen door ledkaarsjes’, aldus Jacobs.
Meer weten? Je leest het hele artikel deze maand in Eos, te koop in onze online tijdschriftenwinkel.