Onze darmen krijgen vaak pas aandacht als er klachten zijn. Maar wist je dat biljoenen micro-organismen dagelijks werken om onze gezondheid te bewaken? Zo ook de bacterie Akkermansia. Welke cruciale rol speelt deze bacterie, en vooral wat kunnen wij doen om deze bondgenoot tevreden te houden?
Biljoenen bacteriën bezetten onze dikke darm en zij voeren allemaal, soms als een team, unieke functies uit. Samen met de andere micro-organismen in je dikke darm, zoals Archaea, schimmels, gisten, worden ze het darmmicrobioom genoemd. Dit leger van micro-organismen speelt een sleutelrol in onze gezondheid. De bacteriën zorgen niet enkel voor de opname van nutriënten en vertering van complex voedsel, ze kunnen ook bepaalde chemische stoffen en vitaminen gaan vormen, denk aan vitamine K. Sommige van die geproduceerde chemische stoffen worden ook via het bloed naar onze hersenen getransporteerd. Daarom wordt het darmmicrobioom ook het tweede brein genoemd.
Daarbovenop degraderen ze toxische bestanddelen en beschermen ze je tegen ziekmakers door ‘een leger’ te vormen voor indringers! Wie in het bijzonder opvalt is Akkermansia muciniphila: de bacterie die van onze darmwand ‘snoept’ en ons daarmee gezonder maakt!
Om te weten wat precies doet, moet je eerst weten wat mucus is. Mucus is de hoofdcomponent die de binnenkant van je dikke darm bedekt en gedraagt zich als portier: het zegt nee tegen schadelijke stoffen en ongewenste indringers en tegelijk laat het wel voedingsstoffen door naar de rest van het lichaam. Akkermansia kan lekker smullen van die voedingsrijke mucus. Door ervan te eten, wordt de slijmlaag gestimuleerd om te blijven groeien en vernieuwen, waardoor deze sterk en gezond blijft met een goeie beschermende werking. Helaas wordt dit sprookje vaak verstoord, denk aan IBD, de ziekte van Crohn, prikkelbare darm syndroom, metabool syndroom, obesitas etc. Bovendien kan de aanwezigheid van Akkermansia afnemen met leeftijd of door obesitas en diabetes.
Toch zijn er heel veel dingen die wij kunnen doen om Akkermansia gelukkig te houden met zijn geliefde mucus. Allereerst wil je schadelijke stoffen vermijden, zoals in sterk bewerkt voedsel. Ook moet je weten dat je microbioom door veel meer beïnvloed wordt dan enkel voedsel! Zo heeft ook stress een negatieve impact op je microbioom. Voeding rijk aan vezels, polyphenolen en antioxidanten overleven grotendeels de menselijke vertering en ondersteunen je microbioom. Ook gefermenteerd voedsel blijkt een positieve invloed te hebben. Belangrijk is dat er gevarieerd en divers gamma wordt aangeboden, want dan kunnen meerdere verscheiden bacteriën groeien en elk hun specifieke rol uitoefenen. Zo weet je hoe jij jouw Akkermansia & co gelukkig kan maken, en je er zelf baat bij hebt!