Met de genbewerkingstechniek CRISPR kunnen we ons DNA herschrijven. Dat biedt ongeziene mogelijkheden, maar roept ook lastige vragen op. Eos-redacteur Dieter De Cleene ging erover in gesprek met Hetty Helsmoortel, moleculair bioloog en auteur van De geknipte genen, en Heidi Mertes (UGent), bio-ethicus en voorzitter van De Maakbare Mens vzw.
Hetty Helsmoortel vertelt over de vele mogelijkheden van de revolutionaire genbewerkingstechniek. Van verbeterde gewassen tot behandelingen voor kanker en een rist genetische ziektes: de mogelijkheden zijn eindeloos. ‘Letterlijk elke dag verschijnen er nieuwe bevindingen over CRISPR.'
CRISPR botst ook op weerstand. Mogen we sleutelen aan onze toekomstige kinderen? Waar ligt de grens tussen mensen genezen en mensen verbeteren? Bio-ethicus Heidi Mertes (UGent) over de ethische implicaties van CRISPR in de reproductieve geneeskunde en de genetica.
Eos-redacteur Dieter De Cleene gaat in gesprek met Hetty Helsmoortel en Heidi Mertes (UGent). Komt onder andere aan bod: Waar ligt de grens tussen genezen en verbeteren? Mogen twee blinde ouders bewust kiezen voor een blind kind? En wanneer komt de eerste CRISPR-baby bij ons eraan?