Remco Evenepoel fietste in de voorbije Ronde van Frankrijk rond met een koortsblaas. Wielerjournaliste Marijn de Vries zei daarover dat dit een teken kan zijn van vermoeidheid, of van topvorm. Het eerste klopt, het tweede niet.
Op onze website www.ikhebeenvraag.be kan je het jaar rond vragen stellen aan wetenschappers. Tijdens deze zomer hebben we extra aandacht voor sportvragen. Zo ontvingen we de vraag: "Kan een koortsblaas een teken van topvorm zijn?". Professor biomedische wetenschappen Luc Bouwens (VUB) geeft antwoord:
'Normaal gezien stimuleert sport de immunologische afweer. Werkende spieren maken stoffen aan, cytokines, die stamcellen in het beenmerg ertoe aanzetten extra witte bloedcellen aan te maken. Deze witte bloedcellen gaan in het bloed en de weefsels circuleren waardoor de afweer tegen bacteriën, virussen en schimmels toeneemt. Bij te zware inspanningen kan spierschade optreden en draait het effect om. Dan verdwijnen grote aantallen afweercellen snel uit het bloed waardoor de afweer afneemt.'
'Tijdens zware wedstrijdkalenders krijgen topatleten dan ook regelmatig te maken met klierkoorts, verkoudheden en andere infecties. Koortsblaasjes (herpes virus) zijn een van de waarschuwende signalen voor atleten die lang en zwaar sporten zonder hun lichaam de tijd te geven om te herstellen. Een koortsblaas is dus eerder een alarmsignaal dat aangeeft dat de inspanningsgrens bereikt of overschreden is. Gelukkig zijn koortsblaasjes op zich relatief onschuldig.'
De koortsblaas bij wielrenner Remco Evenepoel was dus geen signaal van topvorm, maar waarschijnlijk wel van vermoeidheid. Gelukkig presteerde de Belgische renner wel goed door als derde op het podium te eindigen.