Ook medicijnen bron van (te veel) zout?
29 november 2013 door Eos-redactieMedicijnen zijn een (te grote) bron van natrium, waarschuwen Britse wetenschappers.
Om een te grote zoutinname terug te dringen snoeien we in ons dieet, maar ook medicijnen zijn een (te grote) bron van natrium, waarschuwen Britse wetenschappers.
Wie van sommige medicijnen de maximumdosis inneemt krijgt, buiten de maaltijden om, meer natrium binnen dan de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid. Dat becijferden wetenschappers aan de University of Dundee en de University College London.
Bij medicijnen wordt soms natrium toegevoegd om de opname in het lichaam te verbeteren. Zo bevat één vaakgebruikte bruistablet tegen pijn en koorts 412,4 milligram natrium. Een maximumdosis van 6 tabletten per dag levert 2,4 gram natrium op, meer dan goed voor ons is. De aanwezigheid ervan staat vermeld op de bijsluiter, maar de onderzoekers suggereren dat het misschien een goed idee is dat duidelijker te communiceren. Medicijnen met natrium worden ook best met voorzorg voorgeschreven. Dagelijks zoutverbruik blijft volgens de Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ideaal beperkt tot 5 gram zout (of natriumchloride), wat overeenkomt met 2 gram natrium.
De Britse wetenschappers volgden in een studie zo’n 1,3 miljoen landgenoten gemiddeld 7 jaar lang en vergeleken mensen die medicijnen met natrium innamen met diegenen die hetzelfde maar natriumloze pilletje slikten. Nadat factoren als roken of BMI werden uitgesloten bleken patiënten met een natrium-medicijnengebruik zeven keer meer risico te lopen op de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Het sterftecijfer lag ook 28 procent hoger, is deze week te lezen in British Medical Journal. - TN