Volgens het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna Therapeutics is de doeltreffendheid van het vaccin 94,5%.
Net wanneer de ministers van volksgezondheid aankondigden dat het vaccin volgend jaar voor alle Belgen gratis maar niet verplicht zal zijn, en nauwelijks een week nadat farmabedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech aankondigden dat hun mRNA-vaccin op basis van voorlopige resultaten zeer effectief lijkt tegen covid-19, komt nu ook het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna Therapeutics naar buiten met een persbericht waaruit blijkt dat hun kandidaatvaccin, mRNA-1273, schitterend werk levert om een besmetting met het coronavirus te voorkomen.
Waar Pfizer en BioNTech hun vaccin testen bij 40.000 vrijwilligers, zijn dat er bij Moderna 30.000. In beide gevallen krijgt een deel daarvan het experimentele vaccin en een ander deel een placebo.
Uit een eerste tussentijdse analyse van Moderna blijkt dat er bij de gevaccineerden nog nauwelijks besmettingen voorkomen. Van de 95 gevallen die werden vastgesteld, zaten er 90 gevallen in de placebogroep, tegenover 5 gevallen in de gevaccineerde groep. Dit betekent dat de doeltreffendheid van het vaccin 94,5% bedraagt, wat iets meer is dan de 90 procent waarmee Pfizer en BioNTech vorige week uitpakten. CEO Stephen Hoge heeft het over een mijlpaal, ook al is de klinische studie nog niet afgerond en is er nog geen goedgekeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration.
In tegenstelling tot Pfizer en BioNTech loste Moderna ook informatie over de ernstige gevallen van covid-19 die in hun studie opdoken. Dat waren er tot nu toe 11, maar die deden zich allemaal voor in de placebogroep, geen enkele in de gevaccineerde groep. Dat betekent dat niemand die het vaccin kreeg ernstig ziek werd.
Uit een analyse van de bijwerkingen van het vaccin bleek dat het over het algemeen goed werd verdragen. De meeste ongewenste voorvallen waren mild of matig ernstig en over het algemeen van korte duur. Ze omvatten onder andere pijn en roodheid op de injectieplaats, vermoeidheid, gewrichts- en hoofdpijn.
Hoopgevend
Over het vaccin van Pfizer en BioNTech vertelde epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in een eerder interview dat hij de resultaten erg hoopgevend vond, ook met het oog op de andere vaccins in ontwikkeling. Is hij ook nu weer positief? ‘Zeker en vast’, vertelt hij. ‘Dit gaat in eenzelfde richting als het vaccin van Pfizer. Dit betekent veel voor de wetenschap en de volksgezondheid.’
Is het niet vreemd dat een bedrijf al na amper 95 gevallen naar buiten komt met de eerste resultaten? Of speelt het een rol dat Pfizer vorige week uitpakte met hun vaccin? ‘Bij zo’n grote studies worden interim analyses gepland’, vertelt Van Damme. ‘Ook Pfizer deed dit. Op het moment van hun interim analyse hadden ze 94 bevestigde infecties, terwijl het voor de interim analyse van Moderna om 95 infecties gaat. Deze aantallen geven voldoende statistische ‘power’ om uitspraken te doen over de werkzaamheid van het vaccin.’
Zowel het vaccin van Pfizer en BioNTech als dat van Moderna zijn mRNA-vaccins. Ze leveren allebei de genetische code voor de aanmaak van het bij een infectie cruciale krooneiwit op het oppervlak van het virus, waarna ons immuunsysteem er antistoffen tegen opbouwt. Toch is er een belangrijk verschil. ‘Beide vaccins hanteren eenzelfde principe, met name de RNA-technologie’, vertelt Van Damme. ‘Maar waar het vaccin van Pfizer bewaard moet worden op -80° Celsius, heeft het vaccin van Moderna het voordeel dat het bewaard kan worden op -20°C, 7 dagen op 2-8°C en 12 uur op kamertemperatuur.’ Dat zou een voordeel kunnen zijn, aangezien het de logistieke uitdagingen verkleint die met het transport ervan gepaard gaan, zeker in sommige delen van de wereld.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hoopt dat minstens 70 procent van de Belgische bevolking of zo’n 8 miljoen mensen zich in de loop van volgend jaar zal laten vaccineren. Dat aantal is nodig voor de doeltreffendheid van de vaccinatiecampagne.