Wetenschappers ontwikkelden een apparaat dat energie haalt uit hartslagen om zo een pacemaker van voldoende stroom te voorzien. Deze pacemaker werd succesvol getest bij varkens en kon onregelmatigheden in het hartritme corrigeren.
Het toestel kon niet alleen het hart ondersteunen bij varkens. De onderzoekers Zhou Li en Zhong Lin Wang toonden aan dat het apparaat onregelmatigheden in het hartritme kon corrigeren en de verergering van andere aandoeningen kon voorkomen. Het apparaat dat de energie uit het hart haalt, een energiebeheer-eenheid en de pacemaker zijn mechanisch duurzaam en biocompatibel. Dit wil zeggen dat het weinig tot geen schade veroorzaakt aan weefsel.
Huidige pacemakers en andere medische toestellen die in het lichaam worden ingeplant, werken op batterijen die groot zijn, hard zijn en slechts een beperkte tijd meegaan. Een zelfvoorzienende energiebron kan gebruikt worden bij de fysiologische regulatie. Voorlopig werd het enkel getest bij kleine dieren en in individuele cellen met lage energiebehoeften.
De energie die iedere hartcyclus genereerde, was meer dan voldoende om een pacemaker van stroom te voorzien bij mensen. Maar voorlopig kan het apparaat nog niet bij mensen worden gebruikt. De grootte, doeltreffendheid en biologische veiligheid op lange termijn moeten nog geoptimaliseerd worden.
De onderzoekers stellen dat deze technologie heel wat toepassingen biedt zoals bij weefselkweek (techniek om weefsels of organen te kweken), zenuwregeneratie (techniek om beschadigde zenuwen te herstellen) of het differentiëren van stamcellen naar cellen, weefsels of organen.