Wat als je als vader met je kinderen actieve spelletjes kan doen die niet alleen goed zijn voor de gezondheid van je kinderen, maar ook voor je eigen gezondheid?
Het ‘Run Daddy Run’-programma richtte zich op vaders en hun (lagere school) kinderen. Het doel? Simpel: vaders en kinderen aanmoedigen om samen te bewegen en zo niet alleen hun gezondheid bevorderen, maar ook hun onderlinge band versterken.
Waarom hebben we onze pijlen op vaders gericht?
Fysieke inactiviteit is een wereldwijd probleem en een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Deze inactiviteit ontstaat vaak al op jonge leeftijd en blijft vervolgens een hardnekkig patroon dat mensen hun hele leven kunnen meedragen. In Europa voldoet tot 17% van de lagere schoolkinderen niet aan de richtlijn van 60 minuten matig tot intensieve lichamelijke activiteit per dag. Daarom is het bevorderen van voldoende fysieke activiteit bij kinderen een onderzoeksprioriteit in de volksgezondheid.
Ouders, en in het bijzonder vaders, spelen een cruciale rol in het gedrag van hun kinderen. Terwijl veel interventies zich richten op het gezin om de gezondheid van kinderen te verbeteren, betrekken deze programma's meestal moeders, terwijl vaders vaak ondervertegenwoordigd zijn. Dit geldt niet alleen voor gezondheidsprogramma's die zich richten op beweging, maar ook rond opvoedkundige thema’s, waar vooral moeders deelnemen. Dit is een belangrijk gemis, want studies tonen aan dat vaders een sterke invloed hebben op het beweeggedrag van hun kinderen. Vaders die fysiek actief zijn, hebben vaak kinderen die ook actiever zijn.
Het ‘Run Daddy Run’-programma speelt hierop in door specifiek vaders en hun kinderen samen te laten bewegen. Het idee van "co-fysieke activiteit" (gezamenlijke fysieke activiteit) is krachtig: door samen fysiek actief te zijn, verbetert niet alleen het beweeggedrag van zowel vaders als kinderen, maar ook hun emotionele band. Co-fysieke activiteit, zoals samen voetballen of fietsen, heeft daarnaast positieve effecten op het welzijn van het kind, zoals meer zelfvertrouwen en zelfregulatie.
Wat hebben we gevonden?
De resultaten zijn veelbelovend. Vaders die deelnamen aan het programma werden actiever: ze bewogen meer en brachten minder tijd al zittend door. Dat gold ook voor hun kinderen.
‘Run Daddy Run’ heeft meer impact dan alleen op het bewegingsgedrag. Het programma helpt gezinnen om gezondere beweeggewoonten op te bouwen, wat kan leiden tot een lager risico op overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Bovendien versterkt het de band tussen vaders en kinderen door samen plezier te maken en gezamenlijke doelen te bereiken.
Wat houdt het Run Daddy Run-programma in?
Het Run Daddy Run-programma draaide om samen bewegen en het versterken van de vader-kind relatie. Gedurende veertien weken doorliepen vaders en kinderen zes interactieve sessies van elk 120 minuten. Tijdens deze sessies deden ze samen actieve oefeningen en spelletjes, en kwamen er verschillende gezondheidsthema's aan bod, zoals het belang van fysieke activiteit en de rol van de vader, motivatie voor beweging, voorkeuren voor gezamenlijke activiteiten, sociale steun, het verminderen van schermtijd en het opbouwen van gezonde beweeggewoonten.
Naast de fysieke sessies was er ook een online component. Via de website van Run Daddy Run konden deelnemers hun persoonlijke profiel bijhouden, tips en adviezen raadplegen, en beweegdoelen instellen. Dit platform droeg bij aan een positieve groepsdynamiek en hield iedereen gemotiveerd.
COVID-19: roet in het eten
De covid-19-pandemie heeft het programma niet helemaal volgens plan laten verlopen. Het programma startte in februari 2020, net voor de pandemie, en slechts twee van de zes sessies vonden fysiek plaats. Door de strikte covid-19 maatregelen werden de overige sessies online georganiseerd. Hoewel deze omschakeling naar online sessies aanvankelijk als een uitdaging werd gezien, toonden veel vaders en kinderen een verrassend hoge betrokkenheid. De online sessies, hoewel korter (dertig minuten), bleken effectief in het behouden van de motivatie en betrokkenheid. Vaders ontvingen video's met oefenchallenges en eenvoudige spelmaterialen werden per post verstuurd om thuis actief te blijven. Hoewel de fysieke aanwezigheid gemist werd, gaven veel deelnemers aan dat de flexibiliteit van de online sessies hen toch voldoende aanspoorde om door te gaan met het programma.
Het oorspronkelijke concept van dit programma komt uit Australië (Newcastle University), waar het 'Healthy Dads, Healthy Kids' (HDHK) programma werd ontwikkeld door prof. Philip Morgan en zijn onderzoeksteam. Dit programma had als doel een gezonde levensstijl te bevorderen via informele, praktische sessies voor vaders en hun kinderen. Het werd met succes geïmplementeerd in Australische gemeenschappen en toonde positieve effecten op zowel het beweeggedrag als de band tussen vaders en kinderen.
De Vlaamse variant: Run Daddy Run
Door het succes in Australië werd in België het Run Daddy Run-programma ontwikkeld in samenwerking met zes Vlaamse vaders. Samen met hen werd het programma verder ontwikkeld om in te spelen op de specifieke noden en behoeften van Vlaamse gezinnen. Hierdoor sloot het programma beter aan bij de Belgische context, wat vaders en kinderen de kans gaf optimaal te profiteren van de gezamenlijke beweegsessies. Het programma werd niet alleen fysiek uitdagend, maar ook sociaal relevant en afgestemd op de Vlaamse cultuur en levensstijl.
Van Run Daddy Run naar Papakanda!
Gezien de positieve resultaten van het Run Daddy Run-programma, heeft Gezinssport Vlaanderen besloten het programma verder te ontwikkelen tot een laagdrempelig beweeginitiatief voor Vlaamse vaders en hun kinderen. Hoewel het aanbod momenteel nog beperkt is, werd in samenwerking met een communicatiebureau de naam veranderd naar ‘Papakanda!’. Dit programma heeft als doel om vaders en hun kinderen op een leuke manier samen in beweging te brengen en hun band te versterken, met als bonus een brede glimlach op het gezicht van zowel vaders als kinderen.
Pak de kans om als vader samen met je kind fysiek actief te zijn! Het succes van ‘Run Daddy Run’ laat zien dat actieve betrokkenheid van ouders, en dus zeker ook vaders, een krachtige manier is om de gezondheid van gezinnen te verbeteren. Door samen te bewegen en gezonde keuzes te maken, worden gezinnen niet alleen fitter en gezonder, maar komen ze ook dichter bij elkaar. Ontdek hoe een kleine verandering in je dagelijkse routine een grote impact kan hebben op de gezondheid en het welzijn van je gezin.
Wil je meer weten?
Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van de gezondheid van je gezin door gezamenlijke beweegactiviteiten? ‘Run Daddy Run’ kan een inspirerend voorbeeld zijn. Dit programma laat zien hoe een kleine verandering in je dagelijkse routine een grote impact kan hebben op zowel je eigen gezondheid als die van je kinderen.
Meer informatie vind je op https://papakanda.be/ of neem contact op met Julie Latomme via julie.latomme@ugent.be. Heb je als deelnemer of (toekomstig) organisator een vraag over het project? Zoek je specifieke informatie die je niet meteen terugvindt op de website? Aarzel niet om contact op te nemen via gezinssportvlaanderen@gezinsbond.be