Microbioloog Sarah Ahannach (28), mede-oprichter en coördinator van ’s werelds grootste burgerwetenschappelijk onderzoeksproject naar het vrouwelijke microbioom, sleepte de publieksprijs van de Eos Pipet in de wacht.
In België alleen al namen ruim drieduizend vrouwen van 18 tot 98 jaar deel aan het onderzoek en kwamen unieke gegevens en inzichten aan het licht over de invloed die allerhande gezondheids-, levensstijl-, omgevings- en individuele factoren hebben op de samenstelling van het vrouwelijke microbioom.
Samen met het team droomt ze van een biobank met goede bacteriën die de basis vormen voor nieuwe therapieën. Niet onbelangrijk, want in de afgelopen veertig jaar werden geen significante doorbraken geboekt in de behandeling van blaas- en vaginale infecties. Daarnaast wil Ahannach zowel nationaal als internationaal samenwerken met wetenschappers uit allerhande disciplines om een wereldwijde atlas van het vaginale microbioom samen te stellen.
‘We schreven geschiedenis in ons lab. Onze hoop is dat we met dit onderzoek de gezondheidskloof tussen man en vrouw kunnen dichten. Daarnaast wens ik dat het vrouwen de kracht geeft om open over het vaginale microbioom te praten’, aldus Ahannach.
Ahannach ontvangt een gepersonaliseerd werk van kunstenaar Kevin Trappeniers.
In de online publiekspoll kreeg ze de meeste van de circa 2.200 stemmen achter haar naam.
De vijf laureaten:
- Carmen Mazijn (Vrije Universiteit Brussel), die promoveerde op de detectie van discriminerende patronen in artificiële intelligentie, ontwikkelde de techniek LUCID die de zwarte doos van AI openbreekt.
- Microbioloog Sarah Ahannach (Universiteit Antwerpen) richtte in 2020 mee het Isala-project op dat het vaginale microbioom in kaart brengt. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste citizenscienceproject naar vrouwelijke gezondheid ter wereld, met zusterprojecten in bijna twintig landen.
- Planeetonderzoeker Cem Berk Senel (Vrije Universiteit Brussel) ontdekte dat fijnstof 66 miljoen jaar geleden een ‘inslagwinter’ veroorzaakte door nieuwe geologische data te combineren met simulaties van de inslag met een paleoklimaatmodel.
- Wiskundige Sam Mattheus (Vrije Universiteit Brussel) combineerde twee takken van de wiskunde die elkaar normaal niet tegenkomen: de combinatieleer en de eindige meetkunde.
- Bioloog Kevin Van Sundert (Universiteit Antwerpen) wil met zijn openbaar toegankelijke databank van gegevens uit experimenten die de klimaatverandering nabootsen, onderzoek de wind in de zeilen geven.