Eindelijk zit er een medicijn in de pijplijn voor leverproblemen die niet gelinkt zijn aan alcohol.
Onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen leggen de laatste hand aan een geneesmiddel voor niet-alcoholische leververvetting of -ontsteking. Die aandoening is het gevolg van diabetes of obesitas. Ze heeft dus niets te maken met alcoholgebruik – een misvatting die er dikwijls toe leidt dat medische hulp te laat komt.
Wereldwijd lijdt een op de veertig patiënten aan niet-alcoholische leververvetting en -ontsteking. Bij de aandoening stapelt zich te veel vet op in het orgaan, wat kan leiden tot een chronische ontsteking en littekenvorming.
Door de ontsteking sterven cellen af en kan de lever op lange termijn verschrompelen. Bij patiënten met levercirrose bestaat er een vergroot risico op kanker en is een transplantatie vaak aangewezen.
Het medicijn zit momenteel in de finale derde fase van het onderzoek, waarbij het wordt getest bij grote groepen patiënten. ‘De resultaten zijn veelbelovend’, zegt Sven Francque, die het onderzoek leidt. ‘We vergeleken zes maanden lang twee patiëntgroepen. De ene groep kreeg het geneesmiddel, de andere een placebo. Bij de groep die het medicijn kreeg, merkten we dat patiënten minder last hadden van ontstekingen, dat de littekens op hun lever van eerdere ontstekingen verminderden en dat hun bloedsuikerspiegel verbeterde.’