Stagiair-artsen moeten soms de klok rond werken

16 december 2013 door Eos-redactie

Studenten werken vaak meer dan wettelijk mag. Enkele ziekenhuizen geven toe dat ze inderdaad de wet overtreden.

Studenten werken vaak meer dan wettelijk mag. Enkele ziekenhuizen geven toe dat ze inderdaad de wet overtreden.

Studenten geneeskunde presteren tijdens hun stage in het zesde jaar soms veel te veel uren, meldt Veto, het studentenblad van de KU Leuven. In het magazine getuigen zeven studenten anoniem over onder meer diensten van 36 uur op de spoed, werkweken van 85 uur, het weigeren van recuperatietijd en een spoeddienst op hun eentje draaiende houden, met enkel telefonische hulp. Onder druk van hun stagebegeleider, die hen ook beoordeelt, geven studenten niet hun echte werkschema door, maar hun wettelijk uurrooster. Niet alleen de studenten zelf lijden daaronder, maar ook de patiënten die door hen worden verzorgd. Vermoeide artsen maken immers sneller fouten.

Enkele ziekenhuizen die Veto contacteerde, geven toe dat ze de wet overtreden. Sommige studenten willen zelf zoveel werken, klinkt het. Of: ‘Als ze later arts zijn, zullen ze ook veel moeten werken. Bovendien is het de bedoeling dat ze iets leren.’ De ziekenhuizen wijzen ook op het tekort aan spoedartsen.

Federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx vindt dat de universiteiten dit probleem moeten oplossen. Wij kunnen onder de huidige wetgeving weinig doen, klinkt het dan weer bij de KU Leuven. ‘We mogen de stage-uren niet opvolgen’, zegt stageleider Paul Herijgers. De arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor controles op de werkuren. Tegelijk geeft Herijgers toe dat ‘wie 48 uur stage loopt (het wettelijke wekelijkse gemiddelde, red) nooit zijn eindtermen kan halen. Vooral omdat ook de uren waarop een stagiair slaapt in het ziekenhuis meetellen.’ Daarom raadt de KU Leuven zijn studenten aan een ‘opting-out’ te ondertekenen, waardoor ze 60 uur per week mogen werken. ‘Dat moet ervoor zorgen dat studenten wachtdiensten kunnen lopen.’

Tot twee jaar geleden stonden er geen beperkingen op de uren die stagiair-artsen mochten presteren in het ziekenhuis. Sinds 2011 staat het maximum op 60 uur per week, met een gemiddelde van 48 uur en een regeling voor compensatie. Nonstop mag er maximaal 24 uur worden gewerkt, met 12 uur recuperatietijd. (lg)