Synthetisch bot in de maak
26 augustus 2013 door Eos-redactieNederlands onderzoeker maakt een poreus cement dat tijdelijk kaakbot kan vervangen.
Om verdund kaakbot opnieuw te versterken, moeten dokters vaak botweefsel van de heup van de patiënt halen. Een vrij riskante ingreep. Een Nederlandse doctoraalstudent heeft een andere oplossing bedacht.
Als een tand wordt getrokken, verzwakt het onderliggende bot omdat het dunner wordt. Om de hoeveelheid kaakbot opnieuw te vergroten, kan een beetje botweefsel van de heup van de patiënt in de kaak worden aangebracht. Dat is een erg vervelende ingreep: sommige patiënten ondervinden een jaar later nog hinder.
Daarom heeft drs. Jan Willem Hoekstra van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen een injecteerbaar cement gemaakt van calciumfosfaat. Dat is hetzelfde mineraal als het menselijk bot. ‘Op die manier kan het materiaal eenvoudig aangebracht worden zonder grote chirurgische ingreep’, aldus Hoekstra.
Het nadeel van calciumfosfaat is dat het slecht oplost in het lichaam. ‘Terwijl dat wel nodig is, want het lichaam moet het materiaal afbreken en vervangen door eigen bot. Pas dan kan er geïmplanteerd worden’, zegt Hoekstra. Het cement is te broos om er rechtstreeks implantaten in aan te brengen.
Om dat euvel te verhelpen heeft Hoekstra het materiaal poreus gemaakt met microbolletjes van een oplosbaar polymeer. Als die bolletjes afbreken, wordt het cement doorlatend en kan het lichaam het makkelijker oplossen en vervangen door nieuwe botcellen.
De techniek heeft verschillende voordelen. ‘Medische klachten en complicaties gaan drastisch omlaag, omdat er geen bot elders uit het lichaam geoogst hoeft te worden. De techniek is dus ook goedkoper’, zo vertelt hij nog. Hoekstra hoopt dat het cement over een tiental jaar op de markt kan komen. (eb)