Uw smartphone en u delen hetzelfde microbioom
25 juni 2014 door KVUw mobiele telefoon zegt veel over de beestjes die op uw lijf leven. En die beestjes zeggen dan weer veel over uw gezondheid.
Vermoedelijk bestaat er geen enkel apparaat waarmee we zo intens contact hebben als met onze mobiele telefoon. We nemen het toestel overal mee naartoe, houden het meermaals per dag in onze handen en delen het met zo goed als niemand. Smartphones zijn daarom uitermate geschikt om persoonlijke data over onszelf te verzamelen en te analyseren: niet enkel aan de hand van apps die bijvoorbeeld onze verplaatsingen meten, luchtkwaliteit beoordelen of hartslag in de gaten houden, maar ook over welke bacteriën op ons lichaam leven, ons zogenaamde microbioom.
Dat toonden wetenschappers van de University of Oregon aan. Zij identificeerden de bacteriën die op de handen leefden van 17 bezoekers aan een conferentie, en vergeleken die met het microbioom van hun smartphone. De gelijkenis was groot: eigenaars deelden 82 procent van ‘hun’ bacteriën met hun mobiele telefoon. Vrouwen hadden zelfs een nog iets nauwere connectie met hun smartphone, althans op het gebied van hun bacteriën.
De onderzoekers vonden drie grote bacteriestrengen op de mobiele telefoons: Streptococcus, die vooral in de mond gevonden wordt, Staphylococcus en Corynebacterium, vaak voorkomende huidbacteriën. De bacteriesoorten die op ons lichaam leven, kunnen informatie bevatten over onze gezondheid. Gezonde mensen hebben meestal een evenwichtige en gevarieerde bacteriecultuur, terwijl een onevenwicht in het microbioom kan wijzen op een verhoogd risico op het ontstaan van bepaalde allergieën en ontstekingen.
De onderzoekers geven toe dat het slechts om een kleine steekproef gaat, maar wel een steekproef die aantoont dat een smartphone op microbieel gebied op ons lijkt. Het toestel zou daarom gebruikt kunnen worden als sensor voor het meten van bepaalde gezondheidsparameters.