Britse wetenschappers onderzochten het risico op heupfracturen bij vrouwen met een verschillend dieet. Ze deden dat op basis van de UK Women's Cohort Study, een grote Britse studie die bij een zeer uitgebreide groep Britse vrouwen het dieet en de levensstijl onderzoekt in relatie tot chronische ziekten.
De onderzoekers selecteerden 26.318 vrouwen van 35 tot 69 jaar oud en verdeelden hen op basis van een uitgebreide vragenlijst die ze in de periode 1995 tot 1998 hadden ingevuld in groepen volgens hun dieet. Naast regelmatige vleeseters die meer dan vijf porties vlees per week aten, waren er ook occasionele vleeseters die minder vlees aten, pescotariërs die geen vlees maar wel vis aten, en vegetariërs die vlees noch vis aten. Vervolgens gingen de onderzoekers op basis van ziekenhuisgegevens na hoeveel heupfracturen er in die groepen waren voorgekomen in de ruim 22 jaar na het invullen van de vragenlijst.
Uit de resultaten bleek dat er bij de vrouwen 822 heupfracturen waren vastgesteld. En dat vegetarische vrouwen een 33 procent hoger risico liepen om een heup te breken dan regelmatige vleeseters. Dat was niet het geval bij incidentele vleeseters en pescotariërs die ongeveer even goed scoorden als de regelmatige vleeseters.
Schokdemping
Volgens de wetenschappers is verder onderzoek nodig om dit te bevestigen bij mannen en bij niet-Europese populaties. En om de oorzaken te identificeren die verantwoordelijk zijn voor het waargenomen risicoverschil. Ze bevelen vooral verder onderzoek aan naar de mogelijke rol van de Body Mass Index en van de nutriënten die overvloedig aanwezig zijn in dierlijke voedingsmiddelen.
Ze geven die aanbevelingen omdat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de BMI en het lichaamsgewicht gemiddeld lager zijn bij vegetariërs en dat er een omgekeerd verband is met het risico op heupfracturen. Onvoldoende vetmassa kan de schokdemping bij de heup verminderen tijdens een val, die verantwoordelijk is voor 90 procent van de heupfracturen. Een grotere vetmassa kan ook de sterkte van de botten verhogen door een verhoogde mechanische belasting en een verhoogde oestrogeenproductie.
Een tweede mogelijke reden voor het hogere risico op heupfracturen bij vegetariërs is volgens de onderzoekers hun lagere inname van voedingsstoffen die in overvloed aanwezig zijn in dierlijke producten en die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten. Eerdere studies hebben een lagere inname van eiwitten, calcium, vitamine D en vitamine B12 gevonden bij vegetariërs en hebben een beschermende associatie gesuggereerd tussen deze voedingsstoffen en het risico op heupfracturen.