Gezondheid

Verhoogt je kind alcohol laten proeven het risico op bingedrinken?

Veel ouders zijn ervan overtuigd dat jongeren kleine hoeveelheden alcohol laten proeven veilig is, en zelfs leidt tot verstandige drinkgewoontes. Uit Australisch onderzoek blijkt dat dat juist het tegenovergestelde effect heeft.

Dit is een artikel van:
Gezondheid en Wetenschap

Waar komt dit nieuws vandaan?

Australische onderzoekers bevroegen gedurende een langere periode jaarlijks 1.910 tieners, met een gemiddelde leeftijd van 12,9 jaar, over hun contact en ervaringen met alcohol (1):

  • Wanneer hun ouders hen al op heel jonge leeftijd lieten proeven van een alcoholische drank, dan bleek het risico op bingedrinken voor de kinderen op latere leeftijd met 85% te verhogen. Bingedrinken is veel drinken bij één gelegenheid: voor vrouwen minstens 4 glazen en voor mannen minstens 6 glazen binnen de 2 uur.
  • Als de kinderen ook genipt hadden aan alcoholische consumpties aangeboden door anderen dan hun ouders, dan verdubbelde het risico op bingedrinken in hun adolescentie.
  • Ouders die hun kinderen alcohol lieten meedrinken (hele glazen), verhoogden daarmee de kans op verslavingsproblemen bij hun kroost in hun latere leven.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het lijkt onschuldig om je kind tijdens een familiefeest of barbecue te laten proeven van je glas wijn of bier. Toch doe je dat beter niet. Zodra je kind in contact komt met alcohol, bestaat de kans dat het de drank ook lekker vindt. Daarmee verhoog je het risico dat je kind een drankprobleem ontwikkelt.

De Druglijn.be beschrijft de negatieve effecten van alcoholgebruik op jonge leeftijd:

  • De hersenen van kinderen en jongeren zijn nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die groei en kan leiden tot leerproblemen en verminderde geheugenprestaties.
  • Overmatig alcoholgebruik remt de persoonlijkheidsontwikkeling af. Een eigen identiteit opbouwen, leren omgaan met succes en mislukking, etc. verlopen moeilijker.
  • Kinderen en jongeren wegen doorgaans minder, zijn kwetsbaarder en veel gevoeliger voor de effecten van alcohol.
  • Ongevallen en riskant seksueel gedrag komen bij jongeren veel meer voor onder invloed van alcohol.
  • Hoe vroeger een kind begint met alcohol drinken, hoe groter de kans dat het later een drankprobleem krijgt. Van de kinderen die al voor hun dertiende alcohol dronken, komt 40% later in de problemen met alcohol.

Jongeren drinken het best geen alcohol voor ze 16 jaar zijn. De wet is daar ook op afgestemd: alcohol mag niet verkocht of geschonken worden aan jongeren onder de 16. Voor sterkedrank ligt de grens zelfs op 18 jaar.

Conclusie

Het lijkt onschuldig om je kind alcohol te laten proeven, maar toch doe je dat beter niet. De kans dat je kind de drank lekker vindt, en steeds meer gaat drinken, is reëel. Dat vroeg contact met alcohol de kans op drankproblemen in het latere leven vergroot, werd al vaker aangetoond. Hoe groot het risico echt is, hangt echter van veel factoren af.