Vervuilde lucht verergert droge ogen
19 november 2013 door Eos-redactieDe symptomen van het droge-ogensyndroom worden versterkt door luchtverontreiniging.
De symptomen van het droge-ogensyndroom, een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, worden versterkt door luchtverontreiniging.
Inwoners van grootsteden, waar de luchtvervuiling hoger is dan in kleinere steden of op het platteland, lopen een groter risico om het zogenoemde droge-ogensyndroom op te lopen. Dat blijkt uit een studie van de Amerikaanse oogheelkundige organisatie American Academy of Ophthalmology, uitgevoerd in en rond metropolen zoals Chicago en New York. De inwoners zouden drie tot vier keer meer kans lopen op het syndroom, waaraan in België naar schatting anderhalf miljoen mensen in meerdere of mindere mate lijden.
De onderzoekers volgden ruim 600.000 Amerikanen over een periode van vijf jaar (2006-2011). In gebieden waar de luchtverontreiniging beduidend hoger ligt dan gemiddeld, is ook het percentage droge-ogenpatiënten relatief hoog: tussen 17 en 21 procent. Die bevindingen suggereren dat oogheelkundigen zich goed bewust moeten zijn van de huidige of vroegere leefomgeving van mensen met het syndroom.
Een patiënt die lijdt een droge ogen, ook wel Keratoconjunctivitis sicca of KCS genoemd, heeft een verminderde traanproductie. Dat veroorzaakt een jeukerig, soms zelfs branderig gevoel aan de ogen. Ook irritatie bij het dragen van contactlenzen en – ironisch genoeg – excessief tranende ogen behoren tot de symptomen. Activiteiten die een specifieke oogconcentratie vergen, zoals lezen, autorijden, tv-kijken of met de computer werken, zijn extra lastig. In een droge omgeving met veel wind – ook in de vorm van airconditioning – of rook zijn de symptomen het hevigst. (adw)