Jaarlijks sterven in België bijna duizend patiënten aan infecties met bacteriën die niet meer reageren op antibiotica. Een nieuwe oplossing voor die antibioticaresistente ziekmakers komt uit onverwachte hoek.
Fagen, een soort virussen, kunnen resistente bacteriën onschadelijk stellen. Ze leven al in ons darmsysteem, waar ze bijdragen aan een gezond evenwicht van micro-organismen in ons lichaam. Maar artsen kunnen ze ook toedienen, zodat ze gericht een specifiek type bacterie uitschakelen. ‘In Vlaanderen werden de afgelopen twee jaar een vijftigtal patiënten behandeld met faagtherapie. En dat aantal neemt snel toe’, zegt bio-ingenieur Rob Lavigne (KU Leuven).
In België wordt hard gewerkt aan een fagenbank. Nu al zitten daar enkele tientallen veilige en geschikte fagen in die artsen gericht kunnen inzetten tegen kwaadaardige bacteriën. ‘Eerst gaan we bij de patiënt na welke bacterie aanwezig is,’ zegt Lavigne, ‘daarna kijken we in onze collectie of we een bijpassende faag hebben die hem kan doden.’ Lavignes onderzoeksgroep werkt daar nu al voor nauw samen met het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Brussel. De ingenieur hoopt dat kleinere bedrijven, samen met academici, kunnen zorgen voor een verdere doorbraak van de therapie.