Waarom Afrikanen minder voetklachten hebben

24 maart 2014 door Eos-redactie

De drukverdeling onder Afrikaanse voeten komt overeen met de steun die een steunzool geeft.

In Westerse landen komen voetklachten veel vaker voor dan in Afrikaanse. Toch is het voor Afrikanen veel gangbaarder om grote afstanden te lopen en doen ze dat vaker op blote voeten of op versleten schoenen.

Om uit te zoeken hoe dat komt, vergeleek Niki Stolwijk van het Radboudumc de voeten van een groep volwassenen uit Malawi met die van een groep volwassenen uit Nederland. Ze zocht naar verschillen in de vorm van de voet en naar de afwikkeling en drukverdeling van de voet tijdens het lopen.

Uit haar resultaten blijkt dat de Malawiaanse proefpersonen relatief platte voeten hebben, terwijl ze bij Nederlanders eerder hol zijn. Ook zag Stolwijk dat de Afrikaanse proefpersonen hun middenvoet langer en hun voorvoet minder lang belasten tijdens de afwikkeling dan de Nederlanders. En dat de Afrikanen tijdens het lopen een significant lagere druk onder de hiel en onder de voorvoet hadden. Het voordeel van de Afrikaanse voetbelasting is volgens Stolwijk dat de druk gelijkmatiger verdeeld wordt over de voet, wat voetklachten wellicht kan voorkomen.

Opvallend is dat de kenmerken van Afrikaanse voeten goed overeenkomen met die van de steunzolen die in het Westen worden gebruikt om een gelijke drukverdeling op de voeten te bevorderen en op die manier voetproblemen te behandelen. Steunzolen maken het voetoppervlak ook groter waardoor de druk gelijkmatig verdeeld wordt over de voet. (ev)