Podcast

Waarom bestaat er geen medicijn tegen verkoudheid?

Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord in onze podcast.

Een verkoudheid is vrij onschuldig - al vind je dat misschien niet wanneer je met hoofdpijn ligt te snotteren in de zetel. Voor mensen met astma kan een verkoudheid wel ernstige gevolgen hebben. Een medicijn of vaccin zou daarom van pas komen, maar bestaat nog niet. Vreemd voor een zo vaak voorkomende kwaal, toch?

Eos-redacteur Kim Verhaeghe vroeg daarom aan viroloog Johan Neyts van de KU Leuven waarom het zo moeilijk is om verkoudheidsvirussen te bestrijden. Een belangrijk deel van het antwoord is: het zijn er ontzettend veel en allemaal vragen ze een andere aanpak.

Toch ontdekten Neyts en zijn team onlangs een nieuwe manier om verkoudheidsvirussen een halt toe te roepen. Hoe die aanpak werkt en wanneer het medicijn beschikbaar kan worden, legt hij uit in deze podcast. Verder hebben we het nog over: Wat is een verkoudheid eigenlijk? Waarom velt het virus ons vooral in de winter? En helpt een warme thee met honing? Antibiotica? Of look?

In de podcast "Vraag het Aan" beantwoordt een wetenschapper een vraag uit de Vlaamse Wetenschapsagenda. Heb je zelf een vraag? Bezorg ze ons dan via mail of sociale media.

Beluister Vraag het Aan ook via: