Wandelen ook goed voor ons brein

25 april 2017 door SST

Een eindje gaan stappen of lopen is niet alleen goed voor het lichaam. Ook onze geest vaart er wel bij.

Het effect van wandelen op de doorbloeding van de hersenen blijkt vergelijkbaar met hardlopen

De zogenaamde cerebrale circulatie – de doorbloeding van onze hersenen – is dan toch niet volledig losgekoppeld van de bloeddruk en de circulatie in de rest van ons lichaam. Dat hebben Amerikaanse medici ontdekt toen ze de invloed van lichaamsbeweging onderzochten op de hersendoorbloeding.

Dat lopen invloed heeft op de bloedtoevoer naar ons brein, hadden de onderzoekers al eerder ontdekt. Als onze voeten neerkomen op de grond genereren ze een reactiekracht die vier à vijf keer zo groot is als de zwaartekracht. Dit zorgt voor drukgolven die gesynchroniseerd worden met het hartritme en zo een boost geven aan de hersendoorbloeding.

De medici hebben nu echter ontdekt dat onze hersenen ook tijdens een simpel eindje wandelen al beter doorbloed worden. Sterker, hoewel de gegenereerde reactiekracht veel kleiner is, is het effect op de doorbloeding van de hersenen zelfs vergelijkbaar met hardlopen. Bij fietsen vonden de wetenschappers overigens helemaal geen effect.

Dat de hersendoorbloeding toch in die mate beïnvloed wordt door lichaamsbeweging, is best verrassend. Mogelijk verklaart dit waarom sommige mensen tijdens het sporten beter kunnen nadenken of hun geest voelen opklaren.