Werking van collageensupplementen op huidveroudering niet bewezen

Op sociale media promoten influencers en celebrities, onder wie Jennifer Aniston, volop supplementen met collageen om huidveroudering af te remmen en er jonger uit te zien. Daarbij verwijzen ze soms naar wetenschappelijke studies. Wat zijn die waard?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Collageen is een vezelachtige proteïne die een rol speelt in diverse lichaamsstructuren, zoals spieren, botten, kraakbeen en huid. De concentratie van collageen piekt rond 20-jarige leeftijd, waarna de productie met ongeveer 1 procent per jaar afneemt.

Omdat collageen een rol speelt in het elastisch houden van de huid, is de verminderde productie ervan een factor in het verouderen en verrimpelen van de huid. Het klinkt niet onlogisch om collageensupplementen, onder de vorm van pillen, poeder of drankjes, in te nemen om de elasticiteit van de huid te verbeteren. Om die supplementen te promoten en mensen te overtuigen, worden influencers en celebrities ingezet, waaronder de Amerikaanse actrice Jennifer Aniston.

Daarbij wordt soms verwezen naar studies die de antiverouderingswerking van collageen zouden bewijzen, waaronder een overzichtsonderzoek uit 2021 dat gebruik maakte van gehydrolyseerd collageen.

  • Na minstens 90 dagen inname van dergelijke collageensupplementen, was er volgens dit onderzoek een lichte verbetering van de elasticiteit van de huid merkbaar.
  • Maar bij nadere analyse was het onmogelijk om dat te bevestigen. Daar berichtten we toen ook over in dit artikel.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Een analyse van Amerikaanse dermatologen-onderzoekers uit 2023 stelt nog steeds dat er geen enkel bewijs bestaat voor een anti-verouderingseffect van collageensupplementen.

Wanneer je extra collageen inneemt, in welke vorm dan ook, wordt het afgebroken in de darm. Ons lichaam kan geen collageen absorberen, maar moet het steeds afbreken tot de elementaire bouwstenen.

  • Die bouwstenen komen wel via de darm in de bloedcirculatie terecht.
  • Ze kunnen inderdaad dienen om opnieuw collageen te vormen, maar dat collageen komt overal in het lichaam terecht: botten, spieren, pezen, gewrichten en huid.
  • Er bestaat geen enkele garantie dat het collageen dat je opneemt voor je huid, daadwerkelijk in je huid zal terechtkomen.

Overigens worden gelijkaardige collageensupplementen verkocht voor gezonde botten en gewrichten. Ook daarover zijn er studies die mogelijk een gunstig effect aantonen, maar eveneens weinig overtuigend.

Opletten met andere ingrediënten en additieven

Collageensupplementen bevatten doorgaans meer dan collageen: in deze producten zitten nog andere ingrediënten en additieven, waarvan de effecten op de gezondheid niet altijd goed gekend zijn. Producten met veel ingrediënten zijn daarom te mijden, zeker bij langdurige inname.

Wat werkt wel?

Deze zaken werken wel tegen rimpels:

  • uit de zon blijven;
  • je huid beschermen met zonnefilters;
  • alcohol beperken;
  • niet roken;
  • voldoende bewegen.

Conclusie

Supplementen op basis van collageen worden volop gepromoot als verjongingsmiddelen. Je kan ze kopen als poeder, drankjes of pillen. Vaak wordt er verwezen naar wetenschappelijk onderzoek. Dat beperkt onderzoek vindt tot op heden geen overtuigend bewijs voor enige werking. Dermatologen raden het om die reden niet aan.