Global Change Ecology
Het Global Change Ecology Centre van de UAntwerpen is een samenwerking tussen drie onderzoeksgroepen van het Departement Biologie. Het centrum benadert de invloed van globale veranderingen op natuurlijke ecosystemen vanuit verschillende oogpunten, zoals klimaatopwarming, invasieve planten en dieren en habitatfragmentatie.
Meest behandelde onderwerpen:
Onzekerheid rond de voorspelling van ‘micro’-klimaatverandering
De zoektocht naar correcte klimaatvoorspellingen om de biodiversiteitscrisis aan te pakken is geen evidentie. Hier - en in het vakblad Science - argumenteren Jonas Lembrechts en Ivan Nijs van de Universiteit Antwerpen dat onze klimaatvoorspellingen geen rekening houden met lokale veranderingen in landgebruik. Ze zetten ook een nieuwe globale klimaatdatabase op poten om dat probleem aan te pakken.
Waarom is het zo droog?
Het is droog… heel droog. Momenteel zelfs droger dan recordzomer 1976. Droogte komt alsmaar vaker voor, en dat zal niet meteen veranderen. Daar zorgt de klimaatverandering wel voor.
Bossen zijn nog koeler dan gedacht
Bossen kunnen de gevolgen van een hittegolf milderen. Hun diepe wortels spelen hierbij een cruciale rol.
Planten op wandel, en de mens maakt het ze gemakkelijk
Ons gedrag beïnvloedt direct de verspreiding van plantensoorten, lokaal zelfs nog meer dan het opwarmend klimaat.
Maakt bemesting ook ons groter?
Een nieuwe studie wijst erop dat onze bemesting niet alleen onze gewassen en ons vee verrijkt aan nutriënten.
De hobbelige weg naar een nul-uitstoot: waar zitten we?
Om nog een kans te maken om de opwarming van de aarde tot 2 °C te beperken, moet de uitstoot zo snel mogelijk beginnen dalen. Hoe later de piek, hoe sterker de daling die we later moeten realiseren.
Tijd-capsule ForHot: een unieke blik in de warme toekomst van de wereld
Onderzoekers maken in Ijsland gebruik van een uniek natuurlijk laboratorium om de gevolgen van toekomstige klimaatverandering nu reeds te bestuderen.
Als beschermde bossen voor de bijl gaan
Anno 2017, primeert korte termijn economisch denken nog steeds bij het kappen van ecologisch waardevolle bossen. Men vergeet daarbij dat de diensten die deze gebieden onze aarde leveren elke vorm van economische groei en ontwikkeling door ontbossing overstijgt. En hierbij blijken zelfs beschermde bossen lang niet zo beschermd als we dachten.
Zingen stadsvogels nog zoals ze gebekt zijn?
Vergeleken met vogels op het platteland, zingen vogels in de stad andere liedjes op rustigere momenten. Zo kunnen ze het achtergrondlawaai omzeilen. Ze lijken hier niet altijd beter bij te varen, maar de uiteindelijke gevolgen zijn niet eenduidig.