Hannes Wilms
Hannes Wilms is onderzoeker aan het instituut voor natuur- en bosonderzoek (INBO). Daar doet hij onderzoek rond bosbouwkundig teeltmateriaal. Daarnaast heeft hij ook een passie, die hij ontwikkeld heeft tijdens zijn doctoraat aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven, voor de vermeerdering en conservatie van planten via micropropagatie en cryopreservatie.
Meest behandelde onderwerpen:
Met een enkele kokosnoot in de hand, beplant je het hele land
Er is geen plant in de wereld die op meer vakantiefolders staat dan de kokospalm, het symbool voor een tropische strandvakantie. Het klinkt dus misschien wat raar, maar in de tropen is er een tekort aan kokosnoten – niet aan noten om op te eten, maar wel om te planten. Gelukkig ontwikkelden we een manier om met een enkele kokosnoot een heel veld vol te planten.
Ben jij mijn vader? Waarom er ook op bomen en planten DNA-testen worden uitgevoerd
Ben jij mijn vader? Het klinkt wel alsof dit gezegde thuishoort in een realityshow, waar DNA-testen voor sensationele TV zorgen. Toch is het gebruik van dit soort testen niet gelimiteerd tot mensen en worden deze ook bij bomen en andere planten toegepast.
Een boomgaard zonder fruit, wat valt daar nu te halen? Maak kennis met de zaadboomgaard!
Als je denkt aan een boomgaard duiken al snel beelden op van prachtige fruitboomgaarden in volle bloei of rijkelijk gevuld met appels of peren. Wist je ook dat er boomgaarden zijn die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn?
Heb jij al een proefbuisplant in huis?
Bij het denken aan een proefbuisplant, krijgen sommige mensen waarschijnlijk al kriebels. Toch is het een alledaagse zaak en staan deze planten al in heel wat woonkamers te pronken.
Boeren helpen door kokospalmen te klonen
Kokosmelk, kokoswater, kokosolie, ... De vraag naar producten op basis van kokosnoot neemt al jaren stevig toe. "We stevenen af op een tekort, waarbij het aanbod de vraag niet meer zal kunnen volgen", vertelt bio-ingenieur Hannes Wilms (KU Leuven). Samen met collega's ontwikkelde hij een methode om op basis van één kokosnoot miljoenen nieuwe kokospalmen te groeien.
Tijdreizende planten
Wist je dat reizen naar de toekomst mogelijk is? Vanuit het lab van tropische plantenteelt (KU Leuven) sturen we elk jaar duizenden planten de toekomst in, naar een moment waarop we deze helden het meest nodig zullen hebben. Je vraagt je nu uiteraard af: lukt dat tijdreizen ook met mensen?