Hans Huybrighs
Hans Huybrighs werkt als Research Fellow bij de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). Hij is oorspronkelijk afkomstig uit België, heeft gestudeerd aan de TU Delft en heeft gedoctoreerd aan het Swedish Institute for Space Physics en het Max Planck Institute for Solar System Research. Hans bestudeert de atmosferen van de manen van Jupiter en draagt bij aan de voorbereidingen van een nieuwe Europese ruimtemissie naar Jupiter.
Meest behandelde onderwerpen:
Vooruitblik 2023 - Ontdekken we leven op de manen van Jupiter?
Dé vraag voor 2023 is voor planeetonderzoeker Hans Huybrighs of de lancering van de JUpiter ICy moon Explorer (JUICE) succesvol verloopt. JUICE is de eerste Europese ruimtesonde naar de manen van Jupiter en heeft als doel om te onderzoeken of de ondergrondse oceanen van de manen Europa, Ganymedes en Callisto geschikt zijn voor leven.
Kosmisch overgewicht: waarom sterren, planeten en manen rond zijn
Planeten, sterren en sommige manen zijn rond. Dat komt niet alleen omdat ze zwaar zijn, leren we van de onregelmatig gevormde maan Proteus en superzware neutronensterren.
Planeten verkennen: meer ‘Men in black’ dan ‘Star trek’
Ruimtewetenschappers zijn geen alwetende genieën, zoals Spock in ‘Star Trek’. Ons werk lijkt meer op dat van de detectives in ‘Men in Black’ die samen een ingewikkelde buitenaardse puzzel oplossen.
Buitenaards detectivewerk
Nieuwe aanwijzingen voor een waterspuwende geiser op een Jupitermaan zijn goed nieuws voor een ESA- en NASA-sonde. Want de geiser spuwt mogelijk ook sporen van leven uit.
Neen, de eerste bewoonbare exoplaneet kennen we nog niet
Nieuw ontdekte exoplaneten worden vaak onterecht als (mogelijk) bewoonbaar bestempeld.
De leefbare zone bestaat niet
De zone rond een ster waar vloeibaar water niet verdampt én niet bevriest wordt de “leefbare zone” genoemd. Die definitie klopt niet helemaal, want water kan ook buiten die zone vloeibaar zijn en het is niet de enige vereiste voor leven.
Manen van ijs en vuur
Jupiter heeft ijs- en vuurspuwende manen, die ook nog eens van vorm kunnen veranderen.
Twintigduizend mijlen onder een buitenaardse zee
Op Europa, een ijsmaan van Jupiter, bevinden zich watervulkanen. Die kunnen ons meer leren over de aanwezigheid van leven in haar verborgen oceaan.