Hendrik Cammu
Hendrik Cammu is hoogleraar en gynaecoloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel. Hij is een klinisch onderzoeker met een aantal veel geciteerde artikels in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften. Hij schrijft regelmatig voor Eos.
Meest behandelde onderwerpen:
Terugblik 2024 - Media-aandacht voor de pil, menopauze en endometriose
Gynaecoloog Hendrik Cammu werd dit jaar gecharmeerd door de ruime mediabelangstelling voor zijn vak.
Spuitje tegen de kilo’s
Een nieuw vermageringsmiddel belooft opmerkelijke resultaten. Toch is waakzaamheid gewenst, vindt hoogleraar en arts Hendrik Cammu. Hij stelt zich vragen bij de studies, en bij de niet aflatende zoektocht naar vermageringsmedicijnen.
Infectieziektes: terug van nooit weggeweest
Veertig jaar geleden leek het alsof infectieziektes bedwongen waren. Vandaag bewijst het coronavirus dat het tegendeel waar is. Hoogleraar en arts Hendrik Cammu legt de feiten op tafel. ‘Mijn dochter van 29 vraagt mij hoe groot het risico is dat zij in haar leven nog een pandemie zal meemaken. ‘Honderd procent’, zeg ik.’
Waarom de Italiaanse tol zo hoog is
Op 13 april 2020 telde Italië 19.899 coronadoden en 156.363 bevestigde gevallen. Enkel in de veel grotere VS zijn er meer overlijdens. Experts vragen zich af hoe dat in Italië kon gebeuren.
Hormoontherapie tegen overgangsklachten: een goed idee?
Zweetaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn en hartklachten. De overgang maakt het menige vrouw knap lastig. Is hormoontherapie aan te raden?
Drink verstandig, drink niet
Alcohol heeft altijd negatieve gevolgen.
Wie pleegt zelfmoord?
Elke week proberen vijf studenten zichzelf om het leven te brengen, zo blijkt uit het jaarverslag van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de UGent. Hoe komt dat en hoe herkennen we suïcidale gedachten?
Een gezond duwtje in de rug
Suikertaks? Het kan ook anders, met een subtiel duwtje in de rug. Nudging heet dat. Onderzoek in dat veld toont onder andere aan dat het aantal mensen met suikerziekte in een buurt afneemt nadat de gemeente plantsoentjes heeft aangelegd.
Wat is een depressie?
Een depressie is niet de vergrotende trap van een depressieve stemming (er is iets pijnlijks gebeurd, je bent droevig gestemd). Depressieve mensen zijn niet zozeer droevig, maar veeleer angstig, snel geïrriteerd en apathisch.