Imec
Imec is een van ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehubs op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. We zijn een partner voor bedrijven, start-ups en academische labs en brengen sterke denkers en doeners van over de hele wereld samen in een creatieve en stimulerende omgeving. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, energie, Industrie 4.0 en onderwijstechnologie (www.imec-int.com)
Meest behandelde onderwerpen:
Worden we opnieuw baas over eigen data?
Data is de ‘nieuwe olie’ die onze economie drijft, maar recente dataschandalen manen ons aan om beter na te denken over hoe we onze data delen. In dit artikel deelt professor Ruben Verborgh, expert in semantische webtechnologie aan ID Lab, een imec onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent, zijn visie op de toekomst van het web.
Komen sensoren de psychiater te hulp?
Technologie kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van depressies en burn-outs. Compacte, draadloze sensoren kunnen stress-signalen in het dagelijkse leven opvolgen. Zo kunnen problemen sneller opgemerkt worden.
Een driesterrenkeuken voor computerchips
Computerchips worden gemaakt in cleanrooms, stofvrije ruimtes vol met uiterst precieze toestellen. In Leuven, bij imec, staan twee zo’n cleanrooms.
Veiliger in het verkeer dankzij een slimme autostoel
De grootste onvoorspelbare factor in het verkeer is de mens zelf. Een slim systeem dat de ademhaling, het hartritme en de hartactiviteit van autobestuurders meet, kan helpen om ongevallen te voorkomen.
Voor iedereen een persoonlijke coach
De ‘boekjes’ staan er vol van: tips om van een slechte gewoonte af te raken. Het probleem is echter dat ieder van ons anders is en dus ook een andere aanpak nodig heeft. Binnenkort hebben we allemaal een virtuele coach die ons helpt om een gewenst doel te bereiken. Het geheim ligt in slimme sensoren, een massa data en machine learning.
Tweezijdige zonnecellen vangen meer licht
Tweezijdige zonnecellen vangen licht op aan de vóór- en de achterzijde. Imec ontwikkelde onlangs zo’n cel die tot 25% meer energie opwekt dan een éénzijdige cel. Als industriële zonneparken dergelijke panelen zouden gebruiken, dan kan hun jaarlijkse elektriciteitsproductie tot 15% stijgen.
Chips met ‘vingerafdruk’ maken online wereld veiliger
Elke chip is anders. Tijdens de productie kunnen kleine variaties optreden. Voor chipontwerpers, die willen dat elke chip zich hetzelfde gedraagt, is dat een nachtmerrie. Veiligheidsexperts zien er dan weer een voordeel in: de kleine variaties geven chips een uniek profiel, net als vingerafdrukken bij mensen.