Jeroen Lavrijsen
Na zijn Master in de Wiskunde werkte Jeroen Lavrijse enkele jaren als leerkracht in het secundair onderwijs. In 2012 maakte hij de overstap naar het onderzoek en schreef hij een doctoraat in de Pedagogische Wetenschappen rond sociale ongelijkheid in het onderwijs. Op dit moment werkt hij als onderzoekscoördinator van het TALENT-project, een grootschalig interuniversitair FWO-project (KU Leuven, UGent, UAntwerpen) waarin de motivatie, prestaties en welbevinden van cognitieve begaafde leerlingen wordt onderzocht. Daarbij bestudeert hij zowel de invloed van de kenmerken van de leerling zelf, van elementen uit de thuisomgeving (opvoeding) als van factoren op school- en klasniveau.
Meest behandelde onderwerpen:
Snel van start: vroege aanwijzingen van cognitieve begaafdheid bij kleuters
Om gepast in te spelen op de leerbehoeftes van cognitief begaafde kinderen, is het belangrijk al vroeg inzicht te krijgen in hun cognitief potentieel. Maar wat zijn de eerste tekenen van cognitieve begaafdheid? In deze blog lees je er meer over.
Wat zijn de lievelingsvakken van Vlaamse leerlingen – en waarom?
Lichamelijke Opvoeding, wiskunde, wetenschappen, en Engels: dit zijn volgens het TALENT-onderzoek de vier populairste vakken bij Vlaamse leerlingen. Maar wat ligt aan de grondslag van deze persoonlijke voorkeuren? In dit blogbericht stellen we een selectie van de resultaten van het TALENT-onderzoek aan u voor.
Als je kind altijd alles lijkt te kunnen: cognitieve begaafdheid, perfectionisme en opvoeding
Deze week is het de Week van de Hoogbegaafdheid, een themaweek waarin organisaties in Vlaanderen en Nederland hun aanbod voor hoogbegaafde kinderen en jongeren voorstellen en vooroordelen over hoogbegaafdheid proberen weg te nemen.
Hoogbegaafdheid herkennen in de klas (Vergeet de meisjes niet...)
Zijn leerkrachten wel (voldoende) in staat om hoogbegaafde leerlingen te herkennen? Onderzoek komt met verrassende resultaten.
Slim maar verveeld? Een onderzoek naar de motivatie van begaafde leerlingen
Dagen Vlaamse scholen de cognitief sterkste leerlingen wel genoeg uit? Vervelen begaafde leerlingen zich niet in de klas? En hoe stimulerend vinden ze hun schoolwerk?