Johan Braeckman
Johan Braeckman (°1965) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Gent, Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel en Environmental History aan de University of California, Santa Barbara. Hij promoveerde tot doctor in de Wijsbegeerte met een proefschrift over de filosofische implicaties van Darwins evolutietheorie. Zijn onderzoek spitst zich toe op ethische en wijsgerige aspecten van de levenswetenschappen. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Zijn recentste boek (met Maarten Boudry) is getiteld De ongelovige Thomas heeft een punt en biedt een inleiding tot kritisch denken
Meest behandelde onderwerpen:
Hoeveel oermens schuilt er in ons?
We hebben meer gemeen met onze verste voorouders dan we denken. Toen de mens – of zelfs zijn voorgangers – nog over de savanne rondzwierf, ontstond gedrag dat tot vandaag ons doen en laten kan bepalen.
Hoe objectief is ons geheugen?
We zijn vaak verwonderd over de fouten die ons geheugen maakt. Toch hebben we de stellige indruk dat het over het algemeen behoorlijk accuraat is. Klopt dat wel?
Pseudowetenschappelijke ideeën verspreiden zich als virussen
Pseudowetenschap verspreidt zich in de maatschappij van brein tot brein. Filosofen Stefaan Blancke, Maarten Boudry en Johan Braeckman onderzoeken hoe dat gebeurt.
Johan Braeckman: 'We zijn nog steeds op zoek naar het aards paradijs'
De kiem van ons milieubewustzijn ligt volgens filosoof Johan Braeckman in het mythologisch verhaal van Adam en Eva in het aards paradijs.