Jorn Van de Velde
Jorn Van de Velde is doctoraatsonderzoeker in de hydrologie aan de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de UGent. Hij onderzoekt hoe we de informatie van klimaatmodellen beter kunnen toepassen om de mogelijke impact van klimaatverandering te voorspellen. Dit onderzoek is met een focus op overstromingen, maar met een interesse in alle aspecten van de watercyclus.
Meest behandelde onderwerpen:
Weerman met een rekenmachine?
Weersvoorspellingen gebeuren vandaag de dag aan de hand van stevige computermodellen op supercomputers. Met enkele eenvoudige wiskunde technieken geraak je echter ook al ver.
Storm Odette: een herinnering voor de toekomst
Storm Odette had in andere omstandigheden niet enkel voor opwaaiend zand en windstoten kunnen zorgen, maar ook voor overstromingen. Hoe ontstaan deze bij zo'n najaarsstorm en wat kan klimaatverandering daarmee doen?
Toekomstige droogtes: hebben we een glazen bol?
Hoe weten we wat voor extreme klimaatgebeurtenissen de toekomst zal brengen? De laatste jaren zijn veel belangrijke stappen gezet om klimaatverandering en klimaatextremen beter te begrijpen.
Toscane in Vlaanderen: mooi weerbericht, verborgen gevaren
Dit weekend verscheen in de krant De Morgen het bericht dat Vlaanderen over 50 jaar het klimaat van Toscane zal hebben. Dat bekt goed, maar klimaatmodellering evolueert nog continu. Daarom loont het de moeite om te kijken wat er achter deze boodschap schuilt.